Ένα από τα ξεχασμένα δημητριακά που όμως είναι υπερτροφή και γεμάτο πρωτεΐνη είναι το κεχρί. Δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό όμως κατά το παρελθόν ήταν δημοφιλές λόγω της θρεπτικότητάς του καθώς δίνει στις συνταγές όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός. Εμφανίστηκε και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά, περίπου το 7.500 π.Χ. στην Κίνα. Στην αρχαία Ελλάδα εμφανίστηκε κατά το 3000 π.Χ. περίπου, ενώ, χύμα σπόροι κεχριού έχουν βρεθεί στη βόρεια Ελλάδα, μέσα σε δοχεία αποθήκευσης. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το κεχρί, κυρίως για την παρασκευή ψωμιού. Ο Πυθαγόρας, το θεωρούσε ιδανική τροφή και συνιστούσε την κατανάλωσή του στους μαθητές του
Οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα όλο και μας καλούν να κάνουμε στροφή σε πιο υγιεινές τροφές, δίνοντας έμφαση στα φυτικά προϊόντα που η φύση μας προσφέρει απλόχερα. Το κεχρί, εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο. Από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά είναι το β-καροτένιο, σύμμαχος στη μάχη του οργανισμού κατά των ελεύθερων ριζών και φύλακας της υγείας των ματιών, καθώς και πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη (κουερσετίνη), το ελαγικό οξύ και οι κατεχίνες (φλαβονοειδή) που βοηθούν στην αποβολή τοξινών. H παρουσία όλων αυτών των συστατικών σε αυτόν τον τόσο μικρό σπόρο εξηγεί γιατί το κεχρί πρέπει να κατέχει προνομιακή θέση στο διατροφολόγιο μικρών και μεγάλων. Μάλιστα διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το συστήνουν οι παιδίατροι για τα πρώτα γεύματα των βρεφών. Στα διατροφικά συν αυτού του ψευδοδημητριακού το γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη γεγονός που καθιστά ασφαλή την κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη.
Πηγή: dnews.gr