Οι φετινές φυτεύσεις της βιομηχανικής ντομάτας φαίνεται να είναι όψιμες, σε σχέση τόσο με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όσο και με τον αρχικό προγραμματισμό αυτής της χρονιάς. Ωστόσο, κάποιοι τολμηροί παραγωγοί προχώρησαν στην έναρξή τους, παρότι ανησυχούν για τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και για τις βροχοπτώσεις που επικρατούν αυτή την περίοδο.
Ο προβληματισμός, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους παραγωγούς, αλλά επεκτείνεται και στη βιομηχανία, καθώς η συγκεντρωμένη παραγωγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση της μεταποίησης. Πιο συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι πολλοί παραγωγοί που είχαν προγραμματίσει πρώιμες φυτεύσεις τελικά τις μετέθεσαν, ένας μεγάλος όγκος προϊόντος αναμένεται να συλλεχθεί τον ίδιο χρόνο και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για την απορρόφηση του προϊόντος, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα εργοστάσια μεταποίησης.
Όσον αφορά το θέμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εκεί παρατηρείται μείωση λόγω απόφασης των βιομηχανιών μεταποίησης, γεγονός που θα επηρεάσει και τους παραγωγούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν εναλλακτικές ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες που να αφήνουν κάποιο εισόδημα.
Μείωση 20%της καλλιεργούμενης έκτασης ντομάτας στα Φάρσαλα
Ο Μιλτιάδης Αγγελακόπουλος, παραγωγός από την περιοχή των Φαρσάλων, κάνει λόγο για μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης που υπερβαίνει το 20%. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι φυτεύσεις φέτος θα είναι όψιμες, καθώς κανονικά ξεκινούσαν στις αρχές Απριλίου, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος καθυστέρησαν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μετατίθενται για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι θερμοκρασίες έφτασαν κοντά στο μηδέν, κάτι που είναι απαγορευτικό για τη φύτευση της βιομηχανικής ντομάτας».
Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις της φετινής χρονιάς, ο κ. Αγγελακόπουλος αναφέρει ότι από τα περίπου 24.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρυσι, φέτος η καλλιεργούμενη έκταση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 18.000 στρέμματα. «Αν συνυπολογιστεί και η μείωση των τιμών, η οποία κυμαίνεται από 10% έως 15%, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος παραγωγής, το εισόδημα των παραγωγών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις», τονίζει.
Εστιάζοντας στο θέμα της άρδευσης, ο κ. Αγγελακόπουλος αναφέρει ότι ένα ποσοστό των παραγωγών καλύπτει τις ανάγκες του με δικές του πομόνες και όλα θα εξαρτηθούν από τα αποθέματα νερού που υπάρχουν στο έδαφος. «Λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και των υψηλών απαιτήσεων νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η κατάσταση ίσως να δυσκολέψει», προειδοποιεί.
Με ρίσκο ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις στην Καρδίτσα
Χωρίς να υπολογίσουν τις καιρικές συνθήκες, παραγωγοί από την Καρδίτσα προχώρησαν στις πρώτες φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας στις αρχές Απριλίου, αν και ανησυχούν για τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ν. Καρδίτσας «Δήμητρα», χαρακτηρίζει τους παραγωγούς «θαρραλέους» και εκφράζει την ανησυχία του για τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτό το διάστημα.
Όπως υποστηρίζει, «το κόστος παραγωγής για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι αυξημένο και σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές το εισόδημα των παραγωγών φαίνεται να μειώνεται».
Ωστόσο, ο ίδιος κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας, όσον αφορά την ποιότητα και την απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα της παραγωγής. «Παρά τα προβλήματα των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα της άρδευσης, οι παραγωγοί της περιοχής διαθέτουν τη δική τους υποδομή με πομόνες. Μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στις καλλιέργειες που αρδεύονται από το φράγμα του Σμοκόβου και τη λίμνη Πλαστήρα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι δύο», περιγράφει.
Πάνω από 35% η συρρίκνωση των εκτάσεων στον Δομοκό
Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η φύτευση της ντομάτας στον Δομοκό, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει ο Απόστολος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας ΑΣΟΠ Ξυνιάδας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα εργοστάσια στρέφονται προς την κατεύθυνση της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων και οι παραγωγοί της περιοχής θα υποστούν αυτή την ελάττωση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιοχής. «Παρά τις δυσκολίες, η ομάδα παραγωγών έχει ήδη προχωρήσει στις παραγγελίες φυτών και τα χωράφια είναι έτοιμα για την εγκατάσταση της βιομηχανικής ντομάτας», τονίζει.
Μικρή η μείωση στη Γαστούνη, πρόβλημα η εξεύρεση γης
Η περιοχή της Ηλείας θεωρείται από τις πρωιμότερες της χώρας, εξού και καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα. Ο Σωτήρης Κακαλέτρης, παραγωγός από το Κουρτέσι, καλλιεργεί πάνω από 500 στρέμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ενοικιαζόμενα. Δυσκολεύεται, όμως, στην εξεύρεση γης, λόγω της αναγκαιότητας της αμειψισποράς, για να μην έχει προβλήματα στην παραγωγή του.
«Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δυσκολεύουν τις φυτεύσεις της βιομηχανικής ντομάτας. Υπολογίζουμε ότι για φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι μειωμένες κατά 10% λόγω της προγραμματισμένης παραγωγής από τη βιομηχανία μεταποίησης», σημειώνει. Καταλήγοντας, ο ίδιος εκτιμά ότι η πρώτη συλλογή θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή.
Πηγή: ypaithros.gr