Πώς ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες που τον ψήφισαν – Ανάλυση CNN

Ανάλυση υπό τον τίτλο «πώς ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες που τον ψήφισαν» παρουσιάζει το CNN. Το δημοσίευμα παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν το μεγάλο πλήγμα που αναμένεται να δεχθεί η σόγια, βασικό εξαγώγιμο προϊόν των ΗΠΑ στην Κίνα καθώς πλέον υπόκειται σε συνολικό δασμό 135%.

Όπως αναφέρει, η Κίνα και οι ΗΠΑ βασίζονται η μία στην άλλη για το εμπόριο, αν και η σχέση είναι άνιση. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα διευρύνεται εδώ και δεκαετίες και έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2018, κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ ως προέδρου. Ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν περισσότερα κινεζικά προϊόντα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα έχουν αυξηθεί με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Η Κίνα αγοράζει κυρίως γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, των ελαιούχων σπόρων και των σιτηρών. Οι εισαγωγές σόγιας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές, δέχθηκαν ήδη πλήγμα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν οι δύο χώρες διαπληκτίστηκαν σε έναν προηγούμενο εμπορικό πόλεμο.

Τότε, η Κίνα επεδίωξε να διαφοροποιήσει την πηγή των εισαγωγών της και αναζήτησε αγροτικά προϊόντα από άλλες χώρες. Πρόκειται να το πράξει και πάλι μετά την επιβολή δασμών 125% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ – μια κίνηση που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα μπορούσε να στείλει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων όπως η σόγια στην Κίνα κοντά στο μηδέν.

Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα υπόκεινται πλέον σε συνολικό δασμό 135%, ο οποίος προκύπτει από τον δασμό 10% που επιβλήθηκε σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα τον Μάρτιο συν τον δασμό 125% που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Βραζιλία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο – αναδείχθηκε κερδισμένη, με τις εισαγωγές του οσπρίου από την Κίνα να αυξάνονται κατακόρυφα με την πάροδο των ετών. Οι βραζιλιάνικες εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 280% από το 2010, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βραζιλία, η οποία είχε ως στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Το 2024, η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός για τη βραζιλιάνικη σόγια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 73% των συνολικών εξαγωγών σόγιας της χώρας.

Με την παραγωγή που αναμένεται να αυξηθεί -η σοδειά σόγιας της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ- η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές της από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η οποία είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας στον κόσμο μετά τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς αγρότες

Σύμφωνα με το άρθρο, ο γεωργικός τομέας των ΗΠΑ έχασε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του 2018, με το 71% των απωλειών να σχετίζεται με τη σόγια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας.

«Και οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, εξακολουθούν να παλεύουν με τις επιπτώσεις. Μόνο το Ιλινόις, ο κορυφαίος παραγωγός σόγιας, και η Μινεσότα, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής σόγιας, επέλεξαν την Καμάλα Χάρις τον περασμένο Νοέμβριο» αναφέρεται ακόμα στην ανάλυση.

Στο μεταξύ επισημαίνεται ότι η Κίνα αναζητά περισσότερους συμμάχους πέραν της Βραζιλίας για να αντιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς και να επεκτείνει την εμπορική συνεργασία. «Την Πέμπτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ένωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας συζήτησε με αξιωματούχους της ΕΕ την επανέναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του εμπορίου και τις διαπραγματεύσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα» καταλήγει η ανάλυση.

Πηγή: CNN