Από τον Θανάση Μπρισίμη, σμήναρχο ε.α
Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργούν για το μέλλον. Τα αδιέξοδα τόσο για την πατρίδα ως οντότητα, όσο και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι πολλαπλά. Διαφαίνεται ότι τόσο οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης όσο και αυτοί που εκ του συντάγματος έχουν την υποχρέωση ελέγχου της εξουσίας και των πεπραγμένων της, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αμφισβητούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ακόμη και πολίτες που ιδεολογικά πρόσκεινται στην κυβέρνηση όπως διαφαίνεται από τις διάφορες σφυγμομετρήσεις απαντούν αρνητικά για τον χειρισμό από αυτή, μεγάλων και σπουδαίων υποθέσεων που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η υπόθεση των υποκλοπών, το έγκλημα στα Τέμπη, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η υποχώρηση στην Κάσο και η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως έγκυροι πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι έγινε, οι καταστροφές από πλημύρες και πυρκαγιές, η αντιμετώπιση του αδηφάγου τραπεζικού συστήματος που απομυζά ακόμη και τα ελάχιστα εισοδήματα των πολιτών αποκομίζοντας υπέρ κέρδη, η ασυδοσία των εμπόρων ενέργειας, καυσίμων και ειδών διατροφής που κατάντησαν τον λαό να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι μερικές από αυτές τις υποθέσεις.
Ως ιδιαίτερης όμως σπουδαιότητας κρίνεται το ζήτημα της στέγης όπου τα ενοίκια έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη καθιστώντας την εύρεση στέγης απαγορευτική, καθώς και το ζήτημα της δημόσιας υγείας που χαρακτηρίζεται από συνεχείς καταγγελίες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την κατάσταση που επικρατεί. Επίσης η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για πρώην μέλος της κυβέρνησης και η διάλυσή της μετά από μόλις δύο συνεδριάσεις, ενισχύει την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών που μιλούν για συγκάλυψη και δημιουργεί αλγεινή εντύπωση βαρύνοντας επί πλέον την ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ο ανασχηματισμός που επιχείρησε ο πρωθυπουργός και ασφαλώς είχε ως στόχο την αλλαγή ατζέντας και την απόσπαση του ενδιαφέροντος του λαού από τα ζέοντα προβλήματα και κυρίως την υπόθεση των Τεμπών, μόνο ικανοποίηση δεν προκάλεσε. Η παραμονή των περισσότερων υπουργών στις θέσεις τους φανερώνει του λόγου το αληθές, την ανυπαρξία πάγκου και κυρίως την εξασφάλιση εσωκομματικών ισορροπιών.
Έτσι ενώ η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεπαρκής και ανήμπορη να επιλύσει τα προβλήματα του λαού η κατάσταση στον χώρο της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται τραγική. Αρχηγοί κομμάτων που με τον ένα ή άλλον τρόπο βρέθηκαν στην ηγεσία του κόμματός τους, φαίνεται ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η καρέκλα του αρχηγού, η προβολή στα ΜΜΕ, τα ταξιδάκια και οι δημόσιες εμφανίσεις.
Αποφεύγουν ασφαλώς να ακούσουν τις φωνές απελπισίας των πολιτών ή ακόμη και αν τις ακούνε με τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι άλλες είναι οι προτεραιότητές τους. Ενοχλούνται βεβαίως που παρά την τεράστια δυσαρέσκεια δεν αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εδραιώνεται στο λαό η πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και η ταλαιπωρία του θα συνεχιστεί. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάποιες δειλές φωνές που αρθρώνονται από πολύ μικρά κόμματα για συνεργασία δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση.
Οι αρχηγοί επιδιώκουν την αυτονομία τους αρκούμενοι στην μικρότητά τους. Παραβλέπουν ότι τον λαό δεν τον ενδιαφέρουν οι εσωτερικές διεργασίες ή ακόμη και ίντριγκες στα εσωτερικά των κομμάτων τους, αλλά μόνο το να βρεθεί εναλλακτική λύση για την απομάκρυνση της Ν.Δ. από την κυβέρνηση και η ανάληψη της εξουσίας από έναν φορέα που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.
Κάνοντας όλοι τους την παραδοχή πως από μόνο του κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπερισχύσει της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ας κάνουν πράξη τα αρχαίο γνωμικό που λέει «Η ισχύς εν τη ενώσει». Ας ακούσουν επί τέλους τη φωνή των εκατομμυρίων πολιτών όλων των ιδεολογικών πεποιθήσεων που γέμισαν δρόμους και πλατείες σε ολόκληρη τη χώρα φωνάζοντας, δεν έχουμε οξυγόνο, δεν αντέχουμε άλλο. Χανόμαστε.