Το γεγονός ότι η ανάγκη του λαού της Θεσσαλίας για ασφαλείς μεταφορές και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα αντιμετωπίζονται ως κόστος από το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος και θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού του κέρδους ανέδειξαν ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό Μαγνησίας, και ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό Λάρισας, μέσα από τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη σύμβαση των έργων σχετικά με την αποκατάσταση βλαβών στις οδικές υποδομές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες «Daniel» και «Elias».
Ειδικότερα, ο Β. Μεταξάς στάθηκε στα ίδια τα έργα που θα γίνουν για την αποκατάσταση των οδικών υποδομών, τονίζοντας ότι είναι «καταδικασμένα να ξανακαταστραφούν», ακριβώς επειδή προβλέπεται να γίνουν «με τα ίδια υλικά που οδήγησαν σε σοβαρά ατυχήματα στο οδικό δίκτυο και στο έγκλημα στα Τέμπη», δηλαδή βάσει της λογικής του «κόστους-οφέλους» και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα ότι η κυβέρνηση με την εν λόγω σύμβαση δίνει «πράσινο φως» στις εταιρείες να λειτουργήσουν με βάση τα συμφέροντά τους και να πραγματοποιήσουν οι ίδιες τις μελέτες για τα έργα που θα κάνουν, με κίνδυνο αυτά να αποδειχθούν «μερεμέτια», καθώς και να επιλέξουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των τελευταίων.
Σχολιάζοντας, μάλιστα, τον τρόπο ανάθεσης των έργων, τόνισε ότι ο λαός με κίνδυνο τη ζωή του και αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην καθημερινότητά του περίμενε 1μιση χρόνο να ολοκληρωθούν τα παζάρια ανάμεσα στις 4 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για το μοίρασμα της πίτας των κερδών.
Όπως είπε, η σύμβαση στοχεύει ουσιαστικά στην επαναφορά των υποδομών σε μια πρότερη «ανεπαρκή, μη λειτουργική κατάσταση» ως προς τα έργα που είχαν γίνει, ενώ επικαλούμενος και τη δήλωση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου ότι «θα γίνουν έργα στις προηγούμενες γραμμές», πρόσθεσε πως δεν προβλέπονται έργα σε περιοχές που άλλαξε η μορφολογία του εδάφους εξαιτίας των πλημμυρών και δεν υπάρχει η προηγούμενη γραμμή.
Παράλληλα, ανέδειξε και το ζήτημα της ασφάλειας στις περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές, κάνοντας λόγο για τα πολλών χιλιομέτρων γραμμές που περνούν από τον αστικό ιστό Βόλου και Λάρισας και τις 35 ισόπεδες διαβάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πόλεις, μεταξύ των οποίων και αφύλακτες!
Από πλευράς του, ο Γ. Λαμπρούλης επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της πραγματοποίησης απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, καλώντας και το αρμόδιο υπουργείο αν υπάρχει σκέψη, πρώτον, να υπάρξουν και δεύτερον, αν θα γίνουν παράλληλα, υπενθυμίζοντας, επίσης, και την ολλανδική έκθεση-«ευαγγέλιο» για κυβέρνηση και Περιφέρεια Θεσσαλίας που επί της ουσίας ακολουθεί το σκεπτικό «καλύτερα να πνίγεστε και να πληρώνουμε, παρά να γίνουν έργα, γιατί κοστίζουν» και κατ’ επέκταση προβλέπει ελάχιστες παρεμβάσεις.
Όπως εξήγησε, πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός που να συμπεριλαμβάνει έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τις υποδομές, θα λαμβάνει, παράλληλα, υπόψη και τις μορφολογικές μεταβολές που έχει υποστεί η Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, και θα υλοποιηθεί ολοκληρωμένα.
Μιλώντας για την αποκατάσταση στο οδικό δίκτυο, επισήμανε ότι διαχρονικά υπάρχουν δρόμοι-καρμανιόλες, υπενθυμίζοντας ότι κάθε φορά εκφραζόταν το αίτημα για τη δημιουργία νέου δρόμου, έμπαιναν περιορισμοί σε «παρεμβάσεις όπου χρειαστεί» στο όνομα του κόστους για το κράτος, με τον βουλευτή του ΚΚΕ να σημειώνει ότι σε αυτή τη λογική κινούνταν οι πολιτικές και η συνειδητή πολιτική για μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.
Τέλος για την ασφαλή διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών υπογράμμισε πως «κάποια στιγμή αυτό το έρμο το κράτος θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για τη Λάρισα να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών».