Η ανορθόδοξη διαχείριση της άρδευσης σε συνδυασμό με την έντονη κλιματική μεταβλητότητα και τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε ανεπάρκεια της διαθεσιμότητας του νερού στη Θεσσαλική λεκάνη. Ιδιαίτερα το βαμβάκι, μία δυναμική καλλιέργεια με τις μικρότερες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης (350-400 mmετησίως), έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση με την έκτασή της να τείνει να εξαφανιστεί στην Ανατολική Θεσσαλική πεδιάδα της Λάρισας.
Στο πλαίσιο ενός άμεσου σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασηςκαι ειδικά κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο προτείνουμε:
2. Επιλογή ποικιλιών υψηλής πρωιμότητας ενώ συγχρόνως να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανεκτικότητα στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά, οι πρώιμες ποικιλίεςχαρακτηρίζονται από: γρήγορη αρχική ανάπτυξη, πρώιμη έναρξη καρποφορίας, μεγαλύτερη αξιοποίηση των λιπασμάτων και του νερού των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων ή της άρδευσης, μείωση των ζημιών από εντομολογικές προσβολές, πρώιμη συγκομιδήκαι είναι κατάλληλες για επανασπορές.
Επιλογή βαθύρριζων μεσοπρώιμων ποικιλιών, με προϋπόθεσητην ορθή διαχείριση του χρόνου εφαρμογής και της δόσης των ρυθμιστών ανάπτυξης για να επιταχυνθεί η ωρίμανση.
Κατά τη αλλαγή του συστήματος, η πρώτη άρδευσηυποβοήθησης του φυτρώματος θα μπορεί να γίνει με καταιονισμό έως να εφοδιαστούν το στάγδην σύστημα για τις υπόλοιπες αρδεύσεις.
Προτείνεται προκήρυξη προγράμματος στάγδην άρδευσηςστην ήδη υπάρχουσα παρέμβαση της ΚΑΠ με υψηλό ποσοστό ενίσχυσης.
Η Επιτροπή έχει ήδη επεξεργαστεί επιπλέον μέτρα, μεσο/μακροπρόθεσμης διάρκειας εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της θεσσαλικής γεωργίας.
Η Επιτροπή
Νικόλαος Δέρκας, Καθηγητής ΓΠΑ, Πρόεδρος ΟΔΥΘ
Νικόλαος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Εισηγητής
Γαρυφαλιά Οικονόμου, Καθηγήτρια Γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εισηγήτρια
Δημήτριος Σταυρίδης, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας
Δημήτριος Σοφολόγης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ)
Δημήτριος Ντογκούλης, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Kεντρικής Ελλάδας