– Μεγάλο ποσοστό αγροτών δεν έχει εξοφλήσει τις περσινές υποχρεώσεις
Ανησυχία επικρατεί στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, και ιδίως της Θεσσαλία που καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα, καθώς η διεθνής τιμή του βαμβακιού καταγράφει ραγδαία πτώση τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση των δασμών στις ΗΠΑ.
Η διεθνής τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων υποχώρησε την Παρασκευή στα 63,36 σεντς (δολάρια) ανά λίμπρα, σημειώνοντας πτώση 7,6% τις τελευταίες ημέρες. Η απότομη αυτή πτώση, που οφείλεται στην επιβολή των αμερικανικών δασμών, δημιουργεί αρνητική οικονομική συγκυρία για τους Έλληνες παραγωγούς. Την Παρασκευή, η τιμή στην πύλη των εκκοκκιστηρίων είχε διαμορφωθεί στα 0,47 ευρώ το κιλό, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.
Οι παραγωγοί παρακολουθούν με αγωνία τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η ραγδαία πτώση απειλεί να συρρικνώσει δραματικά τα ήδη μειωμένα εισοδήματά τους. Το βαμβάκι τα τελευταία χρόνια αν και έχει χάσει στρέμματα από άλλες καλλιέργειες, παρέμενε ως βασική επιλογή από τους περισσότερους παραγωγούς, καθώς έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε εξοπλισμό για την καλλιέργειά του.
Η τρέχουσα αστάθεια στις διεθνείς αγορές δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, περιπλέκοντας τον προγραμματισμό και τις αποφάσεις σχετικά με τα καλλιεργητικά έξοδα, λίγες μόλις ημέρες πριν τις σπορές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το αυξημένο κόστος παραγωγής, που περιλαμβάνει την ηλεκτρική ενέργεια, τα εφόδια και το πετρέλαιο. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων δημιουργεί ένα ασφυκτικό σκηνικό για τους παραγωγούς, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν κέρδος που θα τους επιτρέπει να παραμείνουν στα χωράφια τους για να συνεχίσουν να παράγουν.
Περσινές οφειλές
Επιπλέον, ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό αγροτών, που κυμαίνεται από 30% – 50%, εξακολουθεί να μην έχει εξοφλήσει τις οφειλές του προς γεωπόνους, ΤΟΕΒ και παρόχους αγροτικού ρεύματος από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με την διεθνή πτώση των τιμών, δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση αρνητικών συνεπειών στην αγορά. Για παράδειγμα, οι γεωπόνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ρευστότητά τους και η δυνατότητά τους να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα σεζόν. Συνεπώς, οι αγρότες βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, αδυνατώντας να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τις σπορές με πίστωση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο οικονομικής αστάθειας.