– Προγραμματισμός, συνεργασία και ελαχιστοποίηση απωλειών ενόψει δύσκολης αρδευτικής περιόδου
Το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στη Λάρισα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ενόψει μιας δύσκολης αρδευτικής περιόδου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου με τη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), στο Δημαρχείο της Λάρισας.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ.Νικόλαος Δέρκας, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αντιπρόεδρος, κ.Ρένα Καραλαριώτου, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ.Αθανάσιος Μαρκινός και ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος, κ.Αθανάσιος Κορκόβελος. Από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων, εκτός από τον Δήμαρχο, μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Κωνσταντίνος Βλαχούλης και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ.Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος.
Στον εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΔΕΥΑΛ και στην επερχόμενη αρδευτική περίοδο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, κ.Θανάσης Μαμάκος, υπογραμμίζοντας την τεχνική ετοιμότητα, αλλά και τα συστήματα παρακολούθησης του αρδευτικού δικτύου, μέσω έργων που υλοποιούνται. «Η ορθή διαχείριση του διαθέσιμου αρδευτικού νερού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και η μεγαλύτερη ευθύνη μας, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συνεργαστούμε και να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί πως οι αγρότες μας θα παραμείνουν στα χωράφια τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες προκλήσεις, ιδίως μετά τον Daniel», τόνισε ο κ.Μαμάκος.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΔΥΘ, Καθηγητή Νικόλαο Δέρκα, η Θεσσαλία έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες νερού αρδευτικού είναι σημαντικά περιορισμένες. «Κύρια στόχευση είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες. Με σωστό προγραμματισμό και σε συνεργασία με τους Δήμους, τους ΤΟΕΒ και τους χρήστες θα μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στις καλλιέργειες, αλλά και να υπάρχει δίκαιη κατανομή του νερού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην δρομολόγηση αλλά και την επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων, όπως το φράγμα στον Ενιπέα, στη Συκιά, αλλά και τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ.Ρένα Καραλαριώτου. «Είναι κομβικής σημασίας να γίνει σωστή και δίκαιη κατανομή του νερού και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των δικτύων, των χρήσεων, αλλά και των σημείων που εντοπίζονται σπατάλες. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων -ιδιαίτερα των Δήμων για την επίτευξη της βέλτισης λύσης».
Στις διαθέσιμες ποσότητες νερού, σε Ταυρωπό και Σμόκοβο, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΥΘ, κ.Αθανάσιος Μαρκινός, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες για τη φετινή περίοδο, καθώς στον μεν Ταυρωπό, τα διαθέσιμα είναι μειωμένα στο μισό, σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν θα λειτουργήσει το φράγμα Σμοκόβου. Στο ζήτημα των αδειών χρήσης νερού, που θα πρέπει να κατέχουν οι χρήστες αναφέρθηκε, με τη σειρά του, ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος, κ.Αθανάσιος Κορκόβελος, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων.
Η διοίκηση του ΟΔΥΘ ενημέρωσε τον Δήμαρχο Λαρισαίων για τον προγραμματισμό και τους στόχους που έχουν τεθεί για το επόμενο διάστημα, καθώς και για τις κινήσεις που γίνονται στην υπόθεση της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία. Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η δημιουργία ειδικής Ομάδας του Οργανισμού, η οποία θα χειριστεί μαζί με το ΥΠΕΝ, την υπόθεση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Πηνειού (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας, μετά και τη νέα προσφυγή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για τη μη μεταφορά νερού.