* ΖΗΤΟΥΝ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Πληθαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης του ν. Λάρισας και σε όλη την Ελλάδα που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ραβασάκια» και την παραλαβή επιστολών που τους καλούν να πληρώσουν για την άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής στους χώρους τους. Οι επιστολές αυτές, που προέρχονται από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αναφέρουν ότι η άδεια είναι απαραίτητη για τη νόμιμη χρήση μουσικής και περιλαμβάνουν αναλυτικό πίνακα με τις οφειλόμενες αμοιβές, συχνά καλύπτοντας αναδρομικά αρκετά έτη, τα οποία είναι κάποιες χιλιάδες ευρώ.
Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού. Πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εκφράζουν στην «Ε» την απορία και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις τους πασχίζουν να επιβιώσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για περίοδο χρήσης 7 ετών ζητούν αναδρομικά χρήματα, με το ποσό να ξεπερνάει τα 5.700 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
Η άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής:
Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητη;
Η δημόσια εκτέλεση μουσικής αναφέρεται στην αναπαραγωγή μουσικών έργων σε χώρους όπου έχει πρόσβαση το κοινό, όπως είναι τα καταστήματα εστίασης, τα καφέ, τα μπαρ και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι των μουσικών έργων έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αμοιβή για τη δημόσια εκτέλεση των έργων τους. Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως αυτός που αποστέλλει τις επίμαχες επιστολές, έχουν την άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού να διαχειρίζονται και να προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα των μελών τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής και την είσπραξη των σχετικών αμοιβών.
Αντιδράσεις ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης
Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης θεωρούν άδικη και υπερβολική την απαίτηση για πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Επισημαίνουν ότι τα καταστήματά τους έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εσόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η επιστολή που έλαβαν πολλοί επιχειρηματίες περιλαμβάνει χρεώσεις με μειωμένο τιμολόγιο που καλύπτουν και την περίοδο ακριβώς μετά και ενδιάμεσα από τα lockdown όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά επί μήνες ή λειτουργούσαν με μειωμένο ωράριο.
Επιπλέον, ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων αμφισβητούν τη νομιμότητα των απαιτήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν λάβει επαρκή ενημέρωση σχετικά με την υποχρέωσή τους να διαθέτουν άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής. Άλλοι, πάλι, διαμαρτύρονται για το ύψος των οφειλόμενων ποσών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι σημαντικά και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά τους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι στέλνουν υπάλληλο που κάνει τον έλεγχο αλλά δεν εμφανίζεται στους ιδιοκτήτες, και αν εμφανιστεί – όπως αναφέρουν – ο έλεγχος δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί χωρίς την παρουσία αστυνομικού οργάνου. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που άλλη χρήση κάνει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και άλλη είναι η χρέωση από το αμοιβολόγιο που αποστέλλεται προς χρέωση.
Από την πλευρά του, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι η είσπραξη των αμοιβών είναι νόμιμη και δικαιολογημένη, καθώς οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι των μουσικών έργων έχουν το δικαίωμα να αποζημιώνονται για τη χρήση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Επισημαίνει επίσης ότι οι αμοιβές καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το μέγεθος του καταστήματος και το είδος της μουσικής που χρησιμοποιείται. Ο οργανισμός καλεί τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και να λάβουν την απαραίτητη άδεια, προειδοποιώντας για πιθανές νομικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Παράλληλα, τους καλεί να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει για την πληρωμή των οφειλών και την έκδοση της άδειας, η οποία προσφέρει, όπως ισχυρίζεται, αξιοπιστία και ασφάλεια στις συναλλαγές.
Το μέλλον της διαμάχης
Η διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι δύο πλευρές διατηρούν τις αντίθετές τους θέσεις. Είναι πιθανό ότι το ζήτημα θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες, όπου θα κληθούν να αποφανθούν για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη των απαιτήσεων. Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης καλούνται να σταθμίσουν τις επιλογές τους και να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ορισμένοι σκέφτονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ενώ άλλοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.