Πρόστιμα για παράνομο περιεχόμενο σε ιδιώτες – Τι αναφέρει ο νέος νόμος για πειρατικά site

Επίσημα πλέον θεσμοθετούνται χρηματικά πρόστιμα και για τους τελικούς χρήστες πειρατικού περιεχομένου στην Ελλάδα, με τον Νόμο 5179/2025 (ΦΕΚ Α’/26/20-2-2025) (διαβάστε τον εδώ) να φέρνει δραστικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας. Πλέον, με εισαγγελική εντολή, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ΑΦΜ με τη διεύθυνση IP των χρηστών, προκειμένου να επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, το νέο καθεστώς προβλέπει:

• Για ιδιώτες χρήστες, πρόστιμο 750 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται στα 1.500 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

• Για επαγγελματικούς χώρους (όπως καφετέριες ή ξενοδοχεία), που προβάλλουν πειρατικό περιεχόμενο, το πρόστιμο ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει τα 3.000 ευρώ.

• Για περιπτώσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος, όπως η μεταπώληση παράνομων συνδρομών ή η οργανωμένη αναμετάδοση, η ποινή ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει έως τα 10.000 ευρώ.

Από τον αποκλεισμό στο πρόστιμο – Οι αλλαγές του νέου νόμου

Μέχρι σήμερα, οι κυρώσεις επικεντρώνονταν κυρίως σε όσους διένειμαν παράνομα προστατευμένο περιεχόμενο, ενώ οι τελικοί χρήστες απλώς συναντούσαν προειδοποιήσεις αποκλεισμού κατά την προσπάθεια πρόσβασης σε πειρατικές πλατφόρμες. Με τη νέα νομοθεσία, η απλή κατανάλωση παράνομου περιεχομένου, μπορεί να επιφέρει πλέον πρόστιμα, χωρίς να απαιτείται ενεργή συμμετοχή στη διανομή. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα εκδίδεται ή πως θα καταβάλλεται ένα πρόστιμο.

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία προβλέπει την τεχνική αντιμετώπιση της πειρατείας σε πραγματικό χρόνο, με τη δυνατότητα «δυναμικού αποκλεισμού» ιστοσελίδων μέσα σε 30 λεπτά από τη διαπίστωση παραβίασης. Οι ΕΔΠΠΙ (Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) είναι οι βασικοί φορείς εφαρμογής του μέτρου.

ΑΦΜ και IP – Νέες διαδικασίες ταυτοποίησης

Ο νέος νόμος παρέχει στις αρχές το δικαίωμα, με εισαγγελική έγκριση, να ζητούν από τους παρόχους διαδικτύου (ISP) στοιχεία ταυτοποίησης των χρηστών, αντιστοιχίζοντας τις IP διευθύνσεις τους με το ΑΦΜ τους.

Στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων εμπλέκονται:

ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)

Οικονομική Αστυνομία

ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς)

Τελωνειακές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές

Οι έλεγχοι μπορούν να βασιστούν σε στοιχεία ποινικής δικογραφίας, ενώ παράλληλα επιτρέπεται η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των αρχών και των παρόχων υπηρεσιών.

Πηγή: rthess.gr