Πώς να τη φτιάξεις σπιτική μαγιονέζα χωρίς να σου «κόψει»

Μαζί με την κέτσαπ και τη μουστάρδα, η μαγιονέζα είναι πάντα εκεί για να ενισχύσουν γευστικά, ένα απλό πιάτο, όπως ένα σάντουιτς, μία αραβική πίτα, ή μια ομελέτα.

Η μαγιονέζα δημιουργήθηκε στη Γαλλία το 1757, από τον δούκα του Richelieu. Είχε αρχικά κρόκους από 2 αυγά, ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Τα επόμενα χρόνια, τα υλικά έμειναν τα ίδια -με κάποιες μικρές τροποποιήσεις- η μαγιονέζα μπήκε σε βαζάκι και υπάρχει στα περισσότερα ψυγεία.

Όμως, αν δεν θες να παίρνεις την έτοιμη από το ράφι του σούπερ μαρκετ, μπορείς εύκολα και γρήγορα να φτιάξεις σπιτική, που και το ίδιο γευστική είναι και πολύ πιο υγιεινή.

Πώς να τη φτιάξεις σπιτική μαγιονέζα χωρίς να σου «κόψει»

Η σπιτική μαγιονέζα είναι ασύγκριτη στη γεύση, όμως όπως είναι λογικό δεν αντέχει όσο εκείνη του εμπορίου και καλό είναι να την καταναλώνουμε μέσα σε λίγες μέρες.

Με την παρακάτω συνταγή η σπιτική μαγιονέζα γίνεται παιχνιδάκι και θα βρίσκεται μόνιμα στην κουζίνα σας.

Μπορείς να τη φτιάξεις με ράβδομπλέντερ ή άλλο μπλέντερ.

Υλικά:

Χρειάζεστε 2 αυγά, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτιλευκό πιπέρι στη μύτη του κουταλιού, χυμό από μισό λεμόνι και ηλιέλαιο.

Εκτέλεση:

Βάζετε όλα τα υλικά στο ποτηράκι του ραβδομπλέντερ, εκτός από το λεμόνι και το ηλιέλαιο. Χτυπάτε καλά και στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε το ηλιέλαιο, σε πάχος σπάγγου, δηλαδή πιο παχύ από τη μορφή κλωστής.

Μόλις αρχίζει να «δένει» και να πήζει, η σάλτσα, η ράβδος «βαραίνει». Τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Εάν έχει γίνει πολύ σφιχτή, μπορούμε να αραιώσουμε με μία κουταλιά της σούπας κρύο νερό.

Εάν, σε οποιοδήποτε στάδιο, δούμε περίεργη μορφή, στη μαγιονέζα, σαν να «κόβει», δεν ταραζόμαστε, δεν την πετάμε, δεν απογοητευόμαστε.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, αρχικά και προσθέτουμε στη συνέχεια ηλιέλαιο, μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα μας.

Να έχετε κατά νου ότι και στο ψυγείο θα σφίξει κι άλλο, οπότε θέλουμε να πέφτει ρευστή στο βαζάκι. Αυτή είναι η σωστή υφή.

Η μαγιονέζα, είναι καμβάς για οποιαδήποτε γευστική παραλλαγή. Μπορεί να γίνει μεγάλη έκπληξη, με την προσθήκη στο τέλος της βασικής συνταγής, σκόρδου, τρούφας, ή τσίλι.

Πηγή: e-howto.gr