Οι κίνδυνοι που κρύβει το βούτυρο – Ευρήματα μελέτης σε πάνω από 200.000 καταναλωτές

Αποκαλυπτικά αλλά και απογοητευτικά τα ευρήματα νέας μελέτης για την επίδραση του βούτυρου στην υγεία

Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης βουτύρου και ελαίων φυτικής προέλευσης και της θνησιμότητας, παραμένει ασαφής, με αντικρουόμενα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες. Το τοπίο ξεκαθαρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  JAMA Internal Medicine και στο American Heart Association EPI/Lifestyle Scientific Sessions.

Τα ευρήματα δεδομένων διατροφής και υγείας από 200.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 30 χρόνια έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ελαίων, ειδικά ελαιολάδου, σόγιας, κανόλας, συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η πρόσληψη βουτύρου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και καρκίνου.

Οι ερευνητές από το Mass General Brigham , το Harvard TH Chan School of Public Health και το Broad Institute of MIT and Harvard, είπαν πως βρήκαν πολύ μεγάλη επίδραση στην υγεία για όσους άλλαξαν το βούτυρο στη διατροφή τους με φυτικά έλαια και πιο συγκεκριμένα 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μια βασική διαφορά μεταξύ βουτύρου και λαδιού είναι οι τύποι λιπαρών οξέων που περιέχουν. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ τα φυτικά έλαια έχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενώ έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα διαιτητικά λιπαρά οξέα, λιγότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις κύριες πηγές τροφής τους, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και των ελαίων. Πολλές προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη διατροφή ενός ατόμου σε μια χρονική στιγμή και έχουν γίνει σε μικρό πληθυσμό, περιορίζοντας τη δυνατότητα εφαρμογής τους στη δημόσια υγεία.

Η νέα μελέτη ανέλυσε διατροφικά δεδομένα από 221.054 συμμετέχοντεςστη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS), στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας II (NHSII) και στη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένα είδη τροφίμων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να υπολογίσουν πόσο βούτυρο και φυτικά έλαια έτρωγαν.

Η συνολική πρόσληψη βουτύρου περιελάμβανε βούτυρο από μείγμα βουτύρου και μαργαρίνης, βούτυρο που αλείφεται στα τρόφιμα και το ψωμί, και βούτυρο που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο και το τηγάνισμα στο σπίτι. Η πρόσληψη φυτικών ελαίων υπολογίστηκε με βάση την αναφερόμενη χρήση στο τηγάνισμα, το σοτάρισμα, το ψήσιμο και το ντρέσινγκ σαλάτας.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης συμμετέχοντες που είχαν πεθάνει και τα αίτια του θανάτου τους. Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία για να συγκρίνουν τα ποσοστά θνησιμότητας σε διαφορετικά επίπεδα πρόσληψης δίαιτας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν το περισσότερο βούτυρο είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο. Αντίθετα, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φυτικά έλαια είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αντικατάσταση του βουτύρου με σόγια ή ελαιόλαδο – μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές έκαναν επίσης μια ανάλυση υποκατάστασης, η οποία μιμείται τον τρόπο με τον οποίο η εναλλαγή βουτύρου με φυτικά έλαια θα επηρεάσει την υγεία σε μια δοκιμή σίτισης. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων βουτύρου την ημέρα (λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας) με ισοδύναμες θερμίδες φυτικών ελαίων θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο και τη συνολική θνησιμότητα κατά 17%.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι κυρίως επαγγελματίες υγείας, επομένως ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ΗΠΑ στο σύνολό τους, είπαν οι ερευνητές. Στο μέλλον, θα ήθελαν να μελετήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβουν γιατί αυτή η διατροφική αλλαγή έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: cibum.gr