Λιακούλη σε ημερίδα του ΔΣΛ κατά της παιδικής κακοποίησης: «Είναι ντροπή τα κακοποιημένα παιδιά, να φιλοξενούνται σε νοσοκομεία»

Στην Ημερίδα με κεντρικό θέμα «Η παιδική κακοποίηση ως κοινωνικό φαινόμενο – Νομική, Ιατρική και Ψυχολογική προσέγγιση», την οποία συνδιοργάνωσαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας παραβρέθηκε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε τα εξής:

«Στο Δικαστικό Μέγαρο, εδώ σε αυτήν την αίθουσα έχουμε κάνει κατά καιρούς σπουδαία πράγματα με το Σύλλογό μας και θέλω να συγχαρώ πραγματικά για την πρωτοβουλία και Σύλλογό μας και την εισαγγελία Πρωτοδικών μας. Οφείλω να αναγνωρίσω πως εμείς εδώ στη Λάρισα είμαστε ακόμη μια ‘’δεμένη’’ τοπική κοινωνία, εν αντιθέσει με άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Διαθέτουμε ένα ποιοτικό πρόσημο που βρίθει συνεργασιών και αλληλοϋποστήριξης, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως ‘’κόρη οφθαλμού’’. Εδώ, προβαίνουμε ευκολότερα σε συνέργειες, συνυπάρχουμε ευκολότερα και αυτά που μας ενώνουν είναι  περισσότερα, από αυτά που μας χωρίζουν

Όλοι βλέπουμε τι γίνεται στην υφήλιο, τι γίνεται στην Ευρώπη, τι γίνεται στη γειτονιά μας. Έχουμε πολέμους, συμβατικούς και μη, σε ένα δυστοπικό διεθνές τοπίο, το οποίο ξανασχεδιάζεται, ερήμην μας. Με έναν ‘’πλανητάρχη’’ που πριν την ορκωμοσία του ακόμη, κήρυξε τον πόλεμο σε ‘’τρεις ηπείρους’’. Βλέπουμε τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης, βλέπουμε την κατακόρυφη άνοδο και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, τη νομική και τις άλλες επιστήμες. Και εδώ εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για τη νομική μας κοινότητα, ως προς το ποιος τελικά θα ευθύνεται, γι’ όσα η ‘’μηχανή’’ λέει και ποιος τελικά είναι εκείνος που θα πληρώσει και τις συνέπειες, αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν δώσει τις σωστές απαντήσεις. Όλα αυτά τα ζητήματα φτιάχνουν τελικά έναν άλλο κόσμο.  Δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Τι είναι όμως αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε στις νέες συνθήκες, προκειμένου να μη ‘’χαθούμε’’ στα ‘’αχαρτογράφητα’’ νερά του; Προσωπικά πιστεύω πως πυξίδα μας θα πρέπει να παραμείνει ο ανθρωποκεντρικός, αξιακός μας κώδικας, οι κοινωνικές συνέργειες και οι διαρκείς συνεργασίες πολιτών και φορέων.

Συμμετείχα προχθές ως Τομεάρχης Δικαιοσύνης στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με την Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων. Έγινα λήπτης όλων των παραπόνων για τη μη ύπαρξη συνεργειών της δικαστικής εξουσίας με τη νομοθετική εξουσία. Βλέπουμε και σε αυτόν τον τομέα λοιπόν πως όλοι και όλα ακολουθούν ‘’μοναχικές πορείες’’ και, βέβαια, κανένα καλό αποτέλεσμα δε μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό ζήτημα της Ημερίδας για την παιδική κακοποίηση. Η επιλογή του θέματος δείχνει την κοινωνική σας ενσυναίσθηση, αφού ασχολείστε με ένα πρόβλημα, το οποίο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Στο διάλογο που έχει ανοίξει, είναι ωστόσο σημαντικό να ακολουθηθεί ένας νηφάλιος και επιστημονικός δρόμος, μακριά από ‘’κραυγές και πολώσεις’’ που ποτέ δεν οδηγούν σε θετικό έδαφος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις ορατές, σωματικές βλάβες στα παιδιά, την ορατή κακοποίηση, ‘’κάτω από το ραντάρ’’ συχνά περνάει η ‘’αόρατη’’ παιδική κακοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως και της ψυχολογικής/ συναισθηματικής κακοποίησης. Και στις τελευταίες περιπτώσεις τίθεται βεβαίως ζήτημα πρόληψης, αλλά και  έγκαιρης διάγνωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας. Επιπλέον, από την πλευρά του κεντρικού κράτους έχει παρατηρηθεί διαχρονική αβελτηρία, ως προς τις δομές διαμονής των κακοποιημένων παιδιών. Που φιλοξενούνται αυτά τα παιδιά; Συνήθως σε νοσοκομεία, τα οποία αποτελούν μεν μια λύση ανάγκης, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν την βέλτιστη λύση, για ένα παιδί του οποίου ολόκληρος ‘’ο κόσμος γκρεμίστηκε’’. Άρα ο δρόμος που έχουμε να διαβούμε ως ενεργή κοινωνία και ως οργανωμένο κράτος είναι μακρύς και τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε είναι πολλά.

Ωστόσο, από ημερίδες όπως η σημερινή δική σας μπορούμε σίγουρα να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία μαθηματικά κάποτε θα οδηγήσουν και σε απτές λύσεις, τις οποίες το πολιτικό προσωπικό της χώρας με χαρά θα υποστηρίξει. Τέτοιες εκδηλώσεις κοντολογίς είναι μέρος της λύσης και ως τέτοιες είναι πολύτιμες για την τοπική μας κοινωνία. Και πάλι συγχαρητήρια!».