Αγρότες του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων ενημερώθηκαν για τη σωστή διαχείριση των εδαφών τους

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων «Πολυδάμας», οργανώθηκε την Πέμπτη (13/02) εκδήλωση στο χωριό με αντικείμενο την εκτίμηση της γονιμότητας και παραγωγικότητας των εδαφών και την καλύτερη διαχείρισή τους με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και τη βιώσιμη διαχείριση τους.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων «Πολυδάμας», κ. Κώστας Μπρέλλας έκανε το καλοσώρισμα στα μέλη και φίλους του συνεταιρισμού. Επισήμανε ότι ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 από 21 ιδρυτικά μέλη και πλέον αριθμεί τα 30 μέλη.

Στην εκδήλωση που την παρακολούθησαν τα περισσότερα μέλη του Συνεταιρισμού και πολλοί κάτοικοι του χωριού προσκεκλημένος ήταν ο Γεωπόνος-Εδαφολόγος Χρίστος Τσαντήλας, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο κ. Τσαντήλας ανέλυσε στην ομιλία του και στη συζήτηση που ακολούθησε τις βασικές λειτουργίες του εδάφους στη γεωργική παραγωγή, τις έννοιες γονιμότητα και παραγωγικότητα και εξήγησε με ποιους τρόπους μπορεί να προσδιορισθούν. Όπως αναλύθηκε, η γονιμότητα του εδάφους δεν είναι μια απλή έννοια που μπορεί να προσδιορισθεί από μια απλή εδαφολογική ανάλυση, αλλά περιλαμβάνει πολλές ιδιότητες τόσο φυσικές όσο και χημικές. Κοκκομετρική σύσταση, δομή, στράγγιση, οργανική ουσία, ικανότητα συγκράτησης νερού και θρεπτικών και η περιεκτικότητα των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων αποτελούν ορισμένες βασικές ιδιότητες που πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός για να κάνει σωστή διαχείριση. Ιδιαίτερα τονίσθηκε η σημασία της περιεκτικότητας σε οργανική ουσία του εδάφους, η οποία είναι η τροφή των μικροοργανισμών, στους οποίους βασίζεται η γονιμότητα των εδαφών.

Ακόμα στη συζήτησε εξηγήθηκαν βασικές εργασίες της ανάλυσης των εδαφών, όπως ο τρόπος δειγματοληψίας, η συχνότητα και τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται οι αναλύσεις και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του είδους και της ποσότητας των λιπασμάτων. Επισημάνθηκαν συνηθισμένα λάθη που γίνονται στη διαδικασία που οδηγούν σε λαθεμένα συμπεράσματα. Επίσης έγινε ευρεία συζήτηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων αναλύσεων δειγμάτων που με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού λαμβάνονται και εξετάζονται.

Η συζήτηση με πρωτοβουλία των κατοίκων επεκτάθηκε και στο φαινόμενο της αλλαγής χρήσης γης που παρατηρείται έντονα τελευταία στον Άγιο Κωνσταντίνο με δέσμευση μεγάλων εκτάσεων από εταιρείες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι κάτοικοι, όπως τονίσθηκε είναι αποφασισμένη να μη εγκαταλείψουν τη γη τους, για την προστασία της οποίας έχουν ήδη καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Χ. Τσαντήλα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τους κορυφαίους εδαφολόγους σε παγκόσμιο ακόμη επίπεδο και με τις γνώσεις που τους μετέδωσε ώστε να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην καλλιεργούμενη επιφάνεια της Γης και πόσο σημαντικό είναι να προσέχουν και να διατηρούν τη γονιμότητα των εδαφών που παρέλαβαν οι ίδιοι από τις προηγούμενες γενιές και θα πρέπει να τις αφήσουν στις επόμενες.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε αυτή οι γεωπόνοι Γακόπουλος Αθανάσιος και Γκιτσάκης Δημήτρης που υποστηρίζουν επιστημονικά τους αγρότες της περιοχής.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.