Αποφασισμένοι να μην χάσουν τη δουλειά τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι των εκδοτηρίων του ΟΣΕ, μετά την ξαφνική ανακοίνωση για το κλείσιμο 34 εκδοτηρίων σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Παλαιοφάρσαλο και Ραψάνη, με αποτέλεσμα 200 οικογένειες να απειλούνται με ανεργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκδοτήρια που εξυπηρετούν το κοινό στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ραψάνης έκλεισαν προ ημερών και του Παλαιοφαρσάλου που ναι μεν λειτουργεί ακόμα, αλλά βρίσκεται στην λίστα προς κατάργηση, ενός σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου για την κεντρική και δυτική Θεσσαλία, που εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους των Φαρσάλων και χωριών της Φθιώτιδας και της Καρδίτσας.
Οι εργαζόμενοι, με επιστολή τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι η απόφαση υποβαθμίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο και αφήνει την περιφέρεια στο περιθώριο. Παράλληλα, επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους επιβάτες, όπως η αδυναμία εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ και η πλημμερής ενημέρωση σε περίπτωση καθυστερήσεων και αλλαγών δρομολογίων.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η κοινή επιστολή εργαζομένων εκδοτηρίων:
«Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για το κλείσιμο 34 εκδοτηρίων έως το τέλος Μαρτίου, εκφράζουμε την απογοήτευση και την ανησυχία μας, καθώς 200 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει περαιτέρω το σιδηροδρομικό δίκτυο, αφήνοντας την περιφέρεια στο περιθώριο και μετατρέποντας το τρένο σε ένα ψυχρό, απρόσωπο μέσο μεταφοράς.
Τα εκδοτήρια αποτελούν κρίκο επικοινωνίας μεταξύ επιβατών και εταιρείας. Οι εργαζόμενοι, με πολυετή εμπειρία, έχουμε στηρίξει τον σιδηρόδρομο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Παρέχουμε υπηρεσίες πολύ πέρα από τα καθήκοντά μας, από την ενημέρωση των επιβατών μέχρι την παροχή βοήθειας σε άτομα με ανάγκες.
Το κλείσιμο των εκδοτηρίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα:
-ΑΜΕΑ και ηλικιωμένοι θα μείνουν χωρίς υποστήριξη κατά την επιβίβαση.
-Οι επιβάτες δε θα έχουν άμεση ενημέρωση για καθυστερήσεις και αλλαγές δρομολογίων.
-Η αποζημίωση και η έκδοση εισιτηρίων ειδικών κατηγοριών θα γίνει δυσκολότερη.
– Οι επιβάτες θα επιβαρύνονται οικονομικά με τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες.
-Οι σταθμοί θα εγκαταλειφθούν και θα λεηλατηθούν.
Ζητάμε την ακύρωση της απόφασης και την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει τη συνύπαρξη φυσικών εκδοτηρίων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η ύπαρξη φυσικών σημείων πώλησης δεν είναι απλώς θέμα εξυπηρέτησης, αλλά και ζήτημα ασφάλειας για τους επιβάτες, καθώς προσφέρουν άμεση βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης και εξασφαλίζουν καλύτερη εξυπηρέτηση σε όλους τους χρήστες του σιδηροδρόμου.
“Όλοι έχουν δικαίωμα στο ταξίδι. Αλλά όλοι έχουν και δικαίωμα στην εργασία.”
Ευελπιστούμε στη διαμεσολάβηση και τη στήριξή σας.
Μετά τιμής
Εργαζόμενοι εκδοτηρίων:
ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΟΡΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΔΕΝΔΡΟΥ, ΑΙΓΙΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΑΥΛΩΝΑ, ΒΕΡΟΙΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΕΔΕΣΣΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΚΙΝΕΤΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΛΕΠΤΟΚΡΥΑΣ, ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ, ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ, ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΙΝΟΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΡΙΟΥ, ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΣΚΥΔΡΑΣ, ΣΤΥΛΙΔΑΣ, ΤΙΘΟΡΕΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ».