Εξακολουθεί να μαγνητίζει το βλέμμα των ειδικών αλλά και πλήθους πολιτών η έντονη σεισμική δραστηριότητα, με τους φόβους τόσο για έναν ισχυρό σεισμό όσο και για την έκρηξη του ηφαιστείου να είναι έκδηλοι. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία και εμφανίζονται να μην επίκειται σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο σοβαρές υλικές ζημιές όσο όμως και γεωλογικές εξελίξεις.
Το κυριότερο στο οποίο συλλήβδην οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν είναι πως μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η γενεσιουργός αιτία της σεισμικής δραστηριότητας. Παράλληλα, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί η τάση των δονήσεων και κυρίως η κατεύθυνση αυτών. Από την κατεύθυνση θα κριθεί το κατά πόσο είναι πιθανόν να ακολουθήσει έκρηξη του ηφαιστείου του Κολούμπο, κάτι το οποίο τρέμουν τόσο οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών όσο όμως και πλήθος πολιτών σε όλη τη χώρα.
Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, καθηγητής Πετρολογίας του τμήματος Γεωολογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και διευθυντής του τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, μίλησε στο Newsbomb.gr και εξήγησε υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να προκύψει έκρηξη του υποθαλάσσιου Κολούμπο, ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο να συμβεί μεγάλος και καταστροφικός σεισμός.
Ο Δημήτρης Κωστόπουλος συμφώνησε με τους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που θα μπορούσε να συμβεί θα είναι μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ωστόσο ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ακόμα ισχυρότερος σεισμός, χώρος όμως κάτι τέτοιο να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει έκρηξη του ηφαιστείου
Ο καθηγητής εξήγησε πως «αν συμβεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ και ειδικότερα γύρω στα 7 Ρίχτερ, αυτό που θα έχει σημασία θα είναι η κατεύθυνσή του. Ειδικότερα, αν το ρήγμα περνά κοντά απ’ το ηφαίστειο του Κολούμπο, τότε η ισχυρή δόνηση θα γίνει σίγουρα “αντιληπτή” απ’ το μάγμα». Πρόσθεσε πως «μια δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ θα φέρει πτώση των τάσεων, δηλαδή της πίεσης. Τότε λοιπόν, το μάγμα θα “αποσυμπιεστεί” και ό,τι αέρια υπάρχουν θα εκτονωθούν μέσα στη θάλασσα, καθώς μιλάμε για βάθος 2 χλμ. Στη συνέχεια, θα μειωθούν οι αντοχές των πετρωμάτων, ειδικά στην οροφή του θαλάμου. Το αποτέλεσμα θα είναι… η έκρηξη του ηφαιστείου! Το μάγμα θα βγει αρχικά στη θάλασσα και αμέσως μετά θα βγει πάνω από την επιφάνεια αυτής και μάλιστα με “βίαιο” τρόπο». Υπενθύμισε πως το χείλος του κρατήρα είναι μόλις 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σε αντίθετη περίπτωση, «αν η πιθανή δόνηση των 7 Ρίχτερ δεν έχει κατεύθυνση προς το ηφαίστειο του Κολούμπο, τότε ο κίνδυνος για την έκρηξη αυτού ελαχιστοποιείται και συνεπώς, θα αποφευχθούν τα χειρότερα για τους κατοίκους τόσο της Σαντορίνης όσο και των γύρω νησιών».
«Δεν ξέρουμε πότε θα “ηρεμήσουν” οι σεισμοί»
Κλείνοντας ο Δημήτρης Κωστόπουλος αναφέρθηκε στη χρονική διάρκεια που θα έχει η έντονη σεισμική δραστηριότητα, ισχυριζόμενος πως «κανείς δεν γνωρίζει, διότι πολύ απλά -μέχρι στιγμής- δεν είναι γνωστή η γενεσιουργός αιτία». Τόνισε ωστόσο πως «κατ’ εμέ οι δονήσεις θα διαρκέσουν μήνες, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι αυτές συνδέονται με την άνοδο του μάγματος από τον μανδύα της Γης στον φλοιό».
Πρόσθεσε πως «δεν ξέρουμε πότε θα “ηρεμήσουν” οι σεισμοί. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να σταματήσουν σύντομα. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Τουρισμό της Σαντορίνης, καθώς θα είναι ελάχιστοι όσοι θα διακινδυνεύσουν να επισκεφθούν ένα σεισμογενές νησί με νωπή δραστηριότητα».
Υπενθύμισε πως τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει χιλιάδες σεισμοί στις Κυκλάδες, ωστόσο «οι περισσότεροι είναι μεταξύ 2 και 3 Ρίχτερ. Οι πιο ανησυχητικοί είναι αυτοί που υπερβαίνουν τα 4 Ρίχτερ και γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί». Υπογράμμισε πως «σε γενικές γραμμές όσο “κουνάει” είναι καλύτερα, διότι εν μέρει εκτονώνεται η ένταση».
Πηγή: newsbomb.gr