Η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απέκτησε το νέο της επίσημο λογότυπο, το οποίο σχεδιάστηκε από τη φοιτήτρια Βασιλική Ντίνου, νικήτρια του Φοιτητικού Διαγωνισμού Σχεδιασμού “Σήματος Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ”.
Η συμμετοχή της ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές αξιόλογες προτάσεις, αποσπώντας το Α’ Βραβείο. Τα «Φοιτητικά Νέα» μίλησαν με τη δημιουργό του νέου λογοτύπου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις, τις εμπνεύσεις και τα συναισθήματά της γι’ αυτή τη διάκριση.
“Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση”
Σχετικά με το γεγονός ότι το λογότυπό της επελέγη ως το επίσημο σήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, η Βασιλική Θωμ. Ντίνου δήλωσε:
“Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που μπόρεσα να προσφέρω στην προβολή μιας τόσο σημαντικής Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, η οποία αποτελεί κόσμημα για την Ξάνθη και για όλη τη Θράκη.”
Η έμπνευση και το κίνητρο για τη συμμετοχή
Μιλώντας για το κίνητρό της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, η Βασιλική επισήμανε πως ήταν το όραμά της να συμβάλει στην εξέλιξη του Ιδρύματος. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της γραφιστικής στη ζωή της: “Η γραφιστική για εμένα αποτελεί ταυτόχρονα επάγγελμα, χόμπι και πηγή δημιουργικότητας και έκφρασης.”
Το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό
Το νέο σήμα της Πολυτεχνικής Σχολής ενσωματώνει ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία, ενώ αποτυπώνει τη συνεργασία και την έννοια της κοινότητας. “Η βασική ιδέα για τη δημιουργία του σήματος ξεκινά από την ουσιαστική έννοια του Πολυτεχνείου. Μέσω του λογοτύπου ήθελα να εκφράσω την αίσθηση κοινότητας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει το Πολυτεχνείο της Ξάνθης.”
Το σχέδιο του λογοτύπου είναι εμπνευσμένο από μια υδρόγειο σφαίρα με αντεστραμμένους τους άξονές της, περικλεισμένη σε ένα τετράγωνο με στρογγυλεμένες άκρες, ώστε να αποπνέει αρμονία και κομψότητα. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν έχουν συμβολική σημασία:
- Το έντονο μπλε συμβολίζει τις σχολές και έχει ελληνική διάσταση.
- Το μπορντό αντιπροσωπεύει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, υποδηλώνοντας ότι «η γνώση δεν έχει σύνορα».
“Ο στόχος της δημιουργίας αυτού του σήματος είναι να εκπέμπει ταυτόχρονα την αίσθηση των ανοιχτών οριζόντων και της πολυπολιτισμικότητας, σε συνδυασμό με την επιστημονική αρτιότητα και τον διαχρονικό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών που αντιπροσωπεύει η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.”
Οι σπουδές στο ΔΠΘ και η μεγάλη της εκτίμηση
Η Βασιλική Ντίνου μίλησε επίσης για το επίπεδο σπουδών στο ΔΠΘ: “Το επίπεδο σπουδών στο ΔΠΘ είναι υψηλό. Εντυπωσιάζει η συναδελφικότητα και η συνεργασία τόσο μεταξύ των φοιτητών, όσο και μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών. Υπάρχει αμέριστη υποστήριξη και σημαντική αλληλεπίδραση με τους καθηγητές σε όλα τα επίπεδα.” Για την ίδια, η διάκρισή της στον διαγωνισμό ήταν μια ανέλπιστη χαρά, η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς το έργο της θα συνοδεύει την Πολυτεχνική Σχολή για χρόνια. Δεν παρέλειψε να εκφράσει μέσω του «Φοιτητικά Νέα» την ευγνωμοσύνη της προς όσους τη στήριξαν: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου για την εξαιρετική διδασκαλία και την καθοδήγηση σε μία τόσο απαιτητική επιστήμη. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις αμέριστες ευχαριστίες μου προς τις Πρυτανικές Αρχές και την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής για την ευκαιρία που έδωσαν να αναδειχτεί το έργο μου μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό.” Η Βασιλική αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του ενημερωτικού μας μέσου «Φοιτητικά Νέα» στην φοιτητική της πορεία, τονίζοντας πως αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο ενημέρωσης ήδη από την περίοδο των πανελλαδικών, πριν την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο. «Ανακάλυψα τα «Φοιτητικά Νέα» πριν εισαχθώ στην πρώτη μου σχολή στο ΕΚΠΑ. Ήταν μεγάλη βοήθεια και πηγή ενημέρωσης για μένα, ειδικά για το τμήμα που με ενδιέφερε, όπως επίσης με βοήθησε αρκετά ως προς τις υποτροφίες του ΙΚΥ για τις οποίες νωρίτερα δεν είχα σχεδόν καθόλου ενημέρωση και γνώση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επεσήμανε τη διαρκή υποστήριξη που προσφέρει το ενημερωτικό μας Portal σε θέματα που αφορούν τη φοιτητική ζωή, τις υποτροφίες και τη λειτουργία των πανεπιστημίων, επισημαίνοντας πως αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πληροφόρησης για όλους τους φοιτητές.