Με κεντρικό άξονα τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του μελισσοκομικού κλάδου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Τομεακό Πρόγραμμα & Ψηφιακές Εφαρμογές στη Μελισσοκομία», στο πλαίσιο της Zootechnia 2025.
Ο Υφυπουργός τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία, τη διατροφική επάρκεια και την περιβαλλοντική ισορροπία, επισημαίνοντας πως η Πολιτεία αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία για τη στήριξη του κλάδου. «Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουμε θέσει τη μελισσοκομία στο επίκεντρο των πολιτικών μας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του κλάδου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα που ενισχύουν τους Έλληνες μελισσοκόμους, με έμφαση στο Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), το οποίο διαθέτει συνολικά για τη στήριξη των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων 61,6 εκατ. ευρώ, με 12,3 εκατ. ευρώ ετησίως. «Το 50% των πόρων καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο 50% από εθνικούς πόρους, διασφαλίζοντας σταθερή και ουσιαστική στήριξη στον κλάδο», ανέφερε ο κ. Κέλλας.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Πρόγραμμα Στήριξης Μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου (ΜΝΑ), το οποίο με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενισχύει τη βιωσιμότητα των νησιωτικών μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, παρέχοντας οικονομική στήριξη έως 14 ευρώ ανά κυψέλη.
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του κλάδου, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα νέα ψηφιακά εργαλεία που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, επιτρέποντας την πλήρη ψηφιοποίηση της ελληνικής μελισσοκομίας, όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα, η οποία εντάσσεται στο ψηφιακό πορτοφόλι (Gov.gr Wallet) και την πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, με στόχο τη διαφάνεια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
«Η ψηφιοποίηση του κλάδου αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας, την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο ελληνικό μέλι», τόνισε ο κ. Κέλλας.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τη μελισσοκομία με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενισχύοντας την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη βιωσιμότητα του κλάδου. «Το ελληνικό μέλι έχει τη δυναμική να κατακτήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Με σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα, διασφαλίζουμε ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό μέλλον για τη μελισσοκομία μας», υπογράμμισε.