«Σπίτι μου 2»: Μη επιλέξιμα χιλιάδες ακίνητα λόγω ηλεκτρονικής ταυτότητας

Μόλις το 10% των υποψήφιων δικαιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση στις τράπεζες για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» δηλώνει ότι έχει εντοπίσει το ακίνητο που θέλει να αγοράσει.

Η εύρεση κατάλληλου ακινήτου αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους επιλέξιμους υποψήφιους στο «Σπίτι μου 2», με μόλις 1.000 από τις 10.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες να δηλώνουν ότι έχουν βρει το επιθυμητό ακίνητο.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο λόγω της απαίτησης για ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, που διαθέτουν μόνο 50 από τα συνολικά δηλωθέντα ακίνητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι καίριας σημασίας, καθώς διευκολύνει τον νομικό και τεχνικό έλεγχο και επιταχύνει τη διαδικασία αγοράς. Ωστόσο, σε μια χώρα με 6,4 εκατομμύρια κατοικίες, μόλις 1,1 εκατομμύρια διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα, γεγονός που καθιστά την εύρεση συμβατού ακινήτου εξαιρετικά χρονοβόρα και περίπλοκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του gov.gr ξεπερνούν τις 70.000, αλλά η αποδοχή τους εξαρτάται από αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει πρώτα να αποκτήσουν τη βεβαίωση επιλεξιμότητας μέσω της πλατφόρμας και στη συνέχεια να την προσκομίσουν στην τράπεζα για έλεγχο της πιστοληπτικής τους ικανότητας και των υπόλοιπων προϋποθέσεων του προγράμματος.

Η διαδικασία από την αίτηση μέχρι την τελική έγκριση είναι απαιτητική. Οι τράπεζες οφείλουν, μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, να ελέγξουν την πλήρωση των κριτηρίων. Ακολουθεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου, και εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια, προχωρά η σύναψη του οριστικού συμβολαίου αγοράς και της δανειακής σύμβασης. Η έγκριση υπαγωγής ισχύει για 90 ημέρες από την ανακοίνωσή της στον αιτούντα.

Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι οι αιτήσεις εξετάζονται χωρίς έξοδα φακέλου, ενώ ο νομικός και τεχνικός έλεγχος παρέχεται δωρεάν. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα για τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

Πηγή: dnews.gr