Προσπαθείτε να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων; Πολλά βασικά τρόφιμα μπορούν να κάθονται για χρόνια ή και δεκαετίες σε ένα δροσερό, στεγνό ντουλάπι και να είναι τέλεια για κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, αυτά τα είδη τροφίμων σχεδόν ποτέ δεν λήγουν.
Τα ντουλάπια χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους και εκείνες τις εποχές ήταν χώροι που αποθήκευαν μόνο ψωμί. Στα περισσότερα από τα σημερινά σπίτια, αυτοί οι χώροι είναι αφιερωμένοι στη στέγαση μιας ευρύτερης ποικιλίας τροφίμων, μερικές φορές όσο μπορούμε να στριμώξουμε στα ράφια του. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ορισμένα βασικά είδη μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια και να εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, κάτι που είναι υπέροχο να γνωρίζετε εάν ετοιμάζεστε για έκτακτες ανάγκες. Αν και θα πρέπει πάντα να έχετε την καλύτερη κρίση πριν φάτε το περιεχόμενο ενός δοχείου που βρίσκεται σε ένα ράφι για χρόνια, μπορείτε να βρείτε λίγη ησυχία γνωρίζοντας ότι αυτά τα τρόφιμα δεν λήγουν ποτέ, εάν διατηρούνται σε δροσερές και ξηρές συνθήκες. Θα σας παρουσιάσω 10 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ακόμη και αν έχουν λήξει!
Μέλι
Μπορεί να είναι υγρό, αλλά αυτό το παχύρρευστο γλυκαντικό έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που το βοηθά να διαρκεί για χρόνια. Ακόμη και όταν το μέλι αλλάζει χρώμα ή κρυσταλλώνει, είναι καλό – αρκεί το δοχείο να είναι σφραγισμένο καλά.
Αποξηραμένα φασόλια
Αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν από το συνηθισμένο, πολλές ποικιλίες αποξηραμένων φασολιών παραμένουν βρώσιμα βασικά για πάντα.
Δεδομένης της μακροζωίας τους, υπάρχει καλός λόγος να καλλιεργήσετε (και στη συνέχεια να στεγνώσετε) φασόλια στον κήπο σας.
Βρώμη
Ένας άλλος αποξηραμένος κόκκος με μεγάλη διάρκεια ζωής, η βρώμη θα διαρκέσει για χρόνια όταν αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο.
Λευκό ρύζι
Μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων, όλες οι ποικιλίες άψητου λευκού ρυζιού θα διαρκέσουν για πάντα—απλώς κρατήστε το ασφαλές από τα παράσιτα του ντουλαπιού. Δυστυχώς, το καστανό ρύζι δεν είναι στη λίστα των τροφίμων που δεν λήγουν—τα έλαια στο καστανό ρύζι θα το κάνουν να ταγγίσει σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Επειδή η διαδικασία κονσερβοποίησης κλειδώνει το οξυγόνο, τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα παραμείνουν φρέσκα πολύ μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, επομένως εάν τα κουτιά σας φαίνονται σκουριασμένα ή έχουν βαθιά βαθουλώματα ή εξογκώματα, μην τρώτε ό,τι υπάρχει μέσα.
Γάλα σε σκόνη
Όσο είναι σφραγισμένη, μια κλειστή συσκευασία γάλακτος σε σκόνη μπορεί να διαρκέσει επ ‘αόριστον. Η προσθήκη ενός απορροφητή οξυγόνου στο δοχείο αποθήκευσης θα το διατηρήσει πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τσάι
Είτε χύμα είτε σε φακελάκια τσαγιού, το τσάι δεν χαλάει ποτέ. Χάνει τη γεύση του με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να γίνει λιγότερο ευχάριστο στην κατανάλωση, αλλά όταν αποθηκεύεται σωστά και διατηρείται στεγνό, δεν θα είναι ποτέ επικίνδυνο για κατανάλωση. Γενικά, το χύμα τσάι διατηρεί τη γεύση του περισσότερο από το τσάι σε συσκευασία και τα πιο σκούρα τσάγια παραμένουν φρέσκα περισσότερο από τα πιο ανοιχτόχρωμα.
Αλάτι
Εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε τα αποθέματά σας σε μη ευπαθή τρόφιμα, αισθανθείτε άνετα να προμηθευτείτε αλάτι. Όταν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, αυτό το φυσικό συντηρητικό θα διαρκέσει για πάντα.
Λευκό ξίδι
Δεδομένου ότι είναι τόσο όξινο, με pH γύρω στο 2,4, το λευκό ξίδι ουσιαστικά διατηρείται και δεν χρειάζεται ψύξη. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται συχνά για τη συντήρηση άλλων τροφίμων. Σε ορισμένες ποικιλίες μπορεί να παρουσιαστεί κάποια θολότητα ή αλλαγές χρώματος, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ασφάλεια του ξιδιού. Εάν προτιμάτε το ξίδι σας να είναι πεντακάθαρο και μακροζωικό, επιμείνετε στο αποσταγμένο λευκό ξύδι, το οποίο φαίνεται να παραμένει κρυστάλλινο για δεκαετίες.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη κάνει κακό; Οχι! Όλα τα είδη ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της καστανής, της σκόνης και της λευκής ζάχαρης, θα διαρκέσουν επ ‘αόριστον. Η ζάχαρη μπορεί να σκληρύνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά εξακολουθεί να είναι ασφαλές να καταναλωθεί εάν δεν σας πειράζει η υφή. Εάν οι σβώλοι σας ενοχλούν πραγματικά, δοκιμάστε να μαλακώσετε τη ζάχαρη βάζοντάς την σε μια πλαστική σακούλα μαζί με μια υγρή χαρτοπετσέτα και ψήνοντάς την σε μικροκύματα για 15 δευτερόλεπτα.
Πηγή: tospitakimou.gr