Ηκατάψυξη είναι αναμφίβολα μια από τις πιο διαδεδομένες και πρακτικές τεχνικές συντήρησης που σας επιτρέπει να έχετε πάντα διαθέσιμα φρέσκα τρόφιμα , έτοιμα προς χρήση.
Όμως, όπως κάθε εργαλείο, εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες .
Ειδικότερα, το κατεψυγμένο κρέας, εάν δεν το χειριζόμαστε με τη σωστή φροντίδα, μπορεί να μετατραπεί σε όχημα επικίνδυνων βακτηρίων για την υγεία μας.
Συναγερμός μικροβίων
Συχνά πιστεύουμε ότι ο καταψύκτης είναι ένα είδος «μαγικού κουτιού» ικανό να συντηρεί τα τρόφιμα επ’ αόριστον, αλλά στην πραγματικότητα, η κατάψυξη είναι μια διαδικασία που επιβραδύνει αλλά δεν σταματά εντελώς τη μικροβιακή δραστηριότητα. Το κρέας, ειδικότερα, είναι μια τροφή με μεγάλη ευαισθησία και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και μετά την κατάψυξη. Η λανθασμένη απόψυξη του κρέατος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Η «επικίνδυνη ζώνη» για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων είναι μεταξύ 5°C και 65°C: ένα εύρος θερμοκρασίας που δημιουργείται εύκολα όταν ξεπαγώνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου.
Η πιο ασφαλής και συνιστώμενη μέθοδος είναι η απόψυξη στο ψυγείο: το κρέας πρέπει να τοποθετηθεί σε αεροστεγές δοχείο και να αφεθεί να ξεπαγώσει αργά, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία παραμένει συνεχώς χαμηλή και τα βακτήρια δεν βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν . Μια πιο γρήγορη, αλλά πιο προσεκτική, εναλλακτική είναι η απόψυξη σε κρύο νερό. Το κρέας πρέπει να βυθίζεται σε ένα δοχείο με κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό περίπου κάθε 30 λεπτά, αλλά να θυμάστε ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για πολύ μεγάλα κομμάτια κρέατος και εξακολουθεί να απαιτεί άμεσο μαγείρεμα μετά την απόψυξη. Η πιο γρήγορη, αλλά και η λιγότερο ασφαλής μέθοδος είναι να ξεπαγώσετε το κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη λειτουργία για να ξεπαγώσετε και να ψήσετε αμέσως το κρέας. Προειδοποίηση: οι εξωτερικές περιοχές του κρέατος μπορεί να ψηθούν πιο γρήγορα από τις εσωτερικές, δημιουργώντας πιθανό κίνδυνο μόλυνσης.
Το κόλπο για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις
Η βακτηριακή υπερανάπτυξη στο κρέας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα που κυμαίνονται από απλό στομαχόπονο έως πιο σοβαρές μορφές όπως σαλμονέλωση ή σταφυλοκοκκική δηλητηρίαση. Για να αποφευχθεί αυτό, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που, εάν εφαρμοστούν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός γευμάτων σάς επιτρέπει να ξεπαγώνετε το κρέας σύμφωνα με το πρόγραμμα γευμάτων σας, αποφεύγοντας την απόψυξη υπερβολικών ποσοτήτων και την ύπαρξη βακτηρίων τριγύρω.
Πριν καταψύξετε το κρέας, ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία και βεβαιωθείτε ότι το κρέας φτάνει στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία πριν το μαγείρεμα για να εξαφανιστούν τυχόν βακτήρια. Επίσης, πριν και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος, πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το κρέας, αλλά απαιτεί προσοχή και γνώση . Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, θα μπορείτε να απολαύσετε ασφαλές, υψηλής ποιότητας κρέας όπως το φρέσκο κρέας.