Κοπή Βασιλόπιτας και Πνευματικά Μηνύματα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων, παρευρέθηκε χθες το απόγευμα (18/01), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό΄

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα του Συλλόγου Φιλανθρωπίας και Ιεραποστολής Φαρσάλων «Παναγία Ελεούσα», δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά από σημαντικά μηνύματα προς τους πιστούς.

Ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος αναφέρθηκε στην κοπή της βασιλόπιτας ως μια παράδοση που σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους και συμβολίζει την ευλογία του Θεού. Τόνισε ότι η βασιλόπιτα αποτελεί μια ευκαιρία για την εκκλησία να ενωθεί και να γιορτάσει, αναγνωρίζοντας την παρουσία του Θεού και την ανάγκη για πνευματική ανανέωση.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος εστίασε στην πνευματική σημασία της αλλαγής του χρόνου. Υπογράμμισε ότι η αλλαγή του χρόνου μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε απολογισμό της ζωής μας, να αναλογιστούμε τα λάθη και τις ατέλειές μας, αλλά και τις καλές μας πράξεις. Είναι μια στιγμή για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Θεό και να εξετάσουμε τις πνευματικές μας ανάγκες.

Ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος επεσήμανε ότι ο χρόνος είναι ένα μικρό κομμάτι της αιωνιότητας του Θεού και ότι η ζωή μας είναι περατή. Για τον Θεό, τόνισε, δεν υπάρχει χρόνος όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς, αλλά παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα. Αυτή η διαφορά στην αντίληψη του χρόνου, μας καλεί να ζούμε με προοπτική την αιωνιότητα και να αξιοποιούμε τον χρόνο που μας δίνεται για τη σωτηρία μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους Αγίους Μακαρίους τον Αιγύπτιο και τον Αλεξανδρέα, τονίζοντας την πνευματική τους σημασία και προσφέροντας τους ως παράδειγμα προς μίμηση για τους πιστούς.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που αναφέρεται στο θαύμα των δέκα λεπρών, εστιάζοντας στην ανάγκη για ευγνωμοσύνη προς τον Θεό. Η ιστορία του Σαμαρείτη λεπρού που επέστρεψε για να ευχαριστήσει τον Ιησού, μας υπενθυμίζει ότι η ευγνωμοσύνη δεν εξαρτάται από την καταγωγή ή την κοινωνική θέση, και μας καλεί να αναγνωρίζουμε τις ευλογίες στη ζωή μας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να ζητούν τις ευχές και τις προσευχές του Θεού, να συνεχίσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους για τη σωτηρία τους. Τόνισε τη σημασία της πνευματικής προετοιμασίας, της ενότητας στην εκκλησία, και της ζωής με ευγνωμοσύνη.