Ηψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους διευκολύνει την εύρεση στοιχείων για σύγχρονα ιστορικά γεγονότα.
Αν ψάχνετε το γενεαλογικό δέντρο σας, τώρα μπορείτε να το βρείτε και ψηφιακά.
Σε έναν κόσμο που ψηφιοποιούνται όλα, ή έστω τα περισσότερα, η ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους διευκολύνει την εύρεση στοιχείων για σύγχρονα ιστορικά γεγονότα. «Ο πλούτος των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι αμύθητος. Και αυτός ο πλούτος δεν αφορά μόνο τους θεσμούς, μπορεί να αφορά τον καθέναν μας», λέει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για τη Διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη, του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΟΗΤΕ).
Αρκεί λοιπόν μία επίσκεψη για να βρεις τις μακρινές ρίζες της οικογένειάς σου; «Για να βρεις το γενεαλογικό δέντρο χρειάζεται να υπάρχει δημοτολόγιο. Βέβαια είναι πιθανότερο να βρεθούν τέτοια στοιχεία στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό νωρίς, δηλαδή στη λεγόμενη “παλιά Ελλάδα”», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σωτηρόπουλος. «Δυσκολότερο είναι στις “νέες χώρες”, δηλαδή στη Βόρειο Ελλάδα, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά το 1912. Πριν υπήρχαν τα οθωμανικά κατάστιχα. Το ίδιο ισχύει και για νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, τα Δωδεκάνησα», προσθέτει ο ίδιος.
Τα ΓΑΚ έχουν συνολικά 58 υπηρεσίες, με παράρτημα σε κάθε νομό, και η ιδέα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που εποπτεύει τα ΓΑΚ, είναι να αναπτυχθούν εργαλεία και εφαρμογές που θα βοηθούν τους πολίτες να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα πληροφορίες, είτε για προσωπική χρήση είτε για επαγγελματική. Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό είναι να ολοκληρωθεί, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων που διαθέτουν τα ΓΑΚ. Εργο τιτάνιο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο έχουν πάνω από 55 εκατ. έγγραφα.
Ο,τι έχει έως τώρα ψηφιοποιηθεί, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν μέσω της μηχανής αναζήτησης «Αρχειομνήμων». «Στη βάση αυτής της ψηφιοποίησης θα δούμε ποια εργαλεία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να αναπτυχθούν για εύρεση στοιχείων της μικρο-ιστορίας, όπως για παράδειγμα η οικογενειακή. Οι συχνότεροι επισκέπτες των αρχείων για επαγγελματική χρήση είναι, εκτός από τους ιστορικούς, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι παραλαμβάνουν έγγραφα που σχετίζονται με το κτηματολόγιο», λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.