«Οι δενδροκαλλιεργητές στη Θεσσαλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των συνθηκών στην αγορά για τα προϊόντα τους, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης -με τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που αυτή προκαλεί ολοένα και συχνότερα- ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε επιδοτούμενα και κυρίως ευέλικτα προγράμματα για να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από το φθινόπωρο ακόμη είχε συζητήσει την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγιάς κ. Θεόδωρου Ριζούλη για επιδοτούμενη αναδιάρθρωση ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα της μηλοκαλλιέργειας στην Αγιά, το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε πολλαπλές εισηγήσεις και από αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών και της Ελασσόνας και δενδροκαλλιεργητές του Τυρνάβου για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών τους μέσω επιδοτούμενων και ευέλικτων δράσεων από το κράτος.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του «τα τελευταία χρόνια οι δενδροκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται ολοένα και συχνότερα προς την πολιτεία για να μπορέσουν να βρουν λύσεις και να επιβιώσουν.
Η κλιματική κρίση επιφέρει πρωτόγνωρες αρνητικές επιδράσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση αύξησαν το κόστος παραγωγής, η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας προκαλεί αναταράξεις στις αγορές που δέχονται τα προϊόντα μας και ο ανταγωνισμός -που δεν περιορίζεται πλέον στα ευρωπαϊκά σύνορα άλλα είναι περισσότερο διεθνής από ποτέ- είναι παράγοντες που προκαλούν κλυδωνισμούς στην παραγωγή και την πώληση των δενδροκομικών προϊόντων. Οι τιμές τους, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα το εισόδημα των παραγωγών έχουν κατά κανόνα φθίνουσα πορεία και συνεπώς για πολλούς δενδροκαλλιεργητές υφίσταται σοβαρό θέμα επιβίωσης.
Η δενδροκομία, σε σχέση με τις εκτατικές καλλιέργειες, πλεονεκτεί στο ότι αυξάνει την πρόσοδο ανά στρέμμα. Στη χώρα μας το ηπιότερο κλίμα άλλα και οι μικρότερες σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις ευνοούν την επέκτασή της. Ωστόσο, η πολυετής φύση της παραγωγής των δένδρων και το υψηλό κόστος για την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, εμποδίζει τους δενδροκαλλιεργητές να είναι ευέλικτοι, να κάνουν γρήγορες διορθωτικές κινήσεις για την παραγωγή τους, να την αναδιαρθρώσουν, να αλλάξουν δενδρώδη καλλιεργούμενα είδη και να εσοδέψουν γρήγορα.
Σήμερα στην Θεσσαλία, η οικονομική πίεση που ασκείται στο εισόδημα των δενδροκαλλιεργητών από τις προαναφερόμενες συνθήκες, αυξήθηκε σημαντικά λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες του Daniel και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους, όπως για παράδειγμα η απειλή ασθενειών σε πλημμυρισμένα ή γεμάτα με φερτά υλικά εδάφη. Συνεπώς, για τους δενδροκαλλιεργητές, υφίσταται επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους με την αρωγή της πολιτείας.
Το 2022 ήταν η τελευταία χρονιά που προκηρύχθηκε σχετικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών μόνο για συνεταιριστικά σχήματα, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε με προϋπολογισμό 167 περίπου εκατ. ευρώ. Όμως, η απορροφητικότητά του δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς δεν είχε την ευελιξία που ανέμεναν οι ωφελούμενοι παραγωγοί».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:
«Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ευέλικτες επιδοτούμενες δράσεις αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών για την πληγείσα Θεσσαλία και πρωτίστως για τον νομό Λάρισας, προκειμένου οι δενδροκαλλιεργητές να μπορέσουν να εξέλθουν γρηγορότερα από την οικονομική δίνη που έχουν περιέλθει και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις υπάρχουσες συνθήκες;».