Mια νέα ανησυχητική μελέτη αποκαλύπτει την παρουσία μικροπλαστικών σε έξι είδη ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνονται συνήθως από τον άνθρωπο.
Τα μικροπλαστικά – κομμάτια πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, αόρατα με γυμνό μάτι – έχουν συνδεθεί με τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως ο καρκίνος.
Σύμφωνα με την Daily Mail, επιστήμονες στο Όρεγκον διεξήγαγαν εργαστηριακή ανάλυση περισσότερων από 1.800 μεμονωμένων θαλάσσιων πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ρέγγας του Ειρηνικού και ενός είδους σολομού του Ειρηνικού.
Συνολικά, μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 99% των δειγμάτων στους ιστούς τους, έχοντας ταξιδέψει από το έντερό τους – με το περισσότερο ποσοστό να βρέθηκε στις ροζ γαρίδες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ξένα αυτά αντικέιμενα ταξιδεύουν «από τον ωκεανό στο τραπέζι της κουζίνας μας» πριν καταναλωθούν από τους ανθρώπους σε εστιατόρια και σπίτια.
«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι μικροΐνες φαίνεται να μετακινούνται από το έντερο σε άλλους ιστούς, όπως οι μύες», δήλωσε η καθηγήτρια Susanne Brander, οικοτοξικολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Και συνέχισε: «Αυτό έχει ευρείες επιπτώσεις για άλλους οργανισμούς, ενδεχομένως και για τον άνθρωπο».
Η μελέτη
Για τη μελέτη, έξι ψάρια αλιεύθηκαν στα ύδατα του Όρεγκον ή αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ ή πωλητή θαλασσινών. Συνολικά, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από 182 μεμονωμένα ψάρια των έξι ειδών – ροζ γαρίδα, ρέγγα του Ειρηνικού, λάμπραινα του Ειρηνικού, μαύρο πετρόψαρο, γιλάρι και βασιλικό σολομό.
Τα έξι αυτά είδη είναι που είναι «οικονομικά ή πολιτιστικά σημαντικά» στο Όρεγκον, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες.
Η εργαστηριακή ανατομία και η μικροσκοπική ανάλυση αποκάλυψαν 1.806 ύποπτα σωματίδια στη συντριπτική πλειονότητα των μεμονωμένων δειγμάτων – 180 από τα 182, ή 98,9%. Τα ψάρια περιείχαν ένα ευρύ φάσμα ανθρωπογενών σωματιδίων (AP), μια ευρεία κατηγορία υλικών που παράγονται ή τροποποιούνται από τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρότερα θαλάσσια είδη τείνουν να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων σε αυτά, αλλά ο λόγος γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι σαφής. Οι γαρίδες και τα μικρά ψάρια, όπως οι ρέγγες, τρώνε μικρότερα είδη τροφής, όπως το ζωοπλαγκτόν, που βρίσκονται προς το κάτω μέρος της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.
«Άλλες μελέτες έχουν βρει υψηλές συγκεντρώσεις πλαστικών στην περιοχή όπου συσσωρεύεται το ζωοπλαγκτόν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Elise Granek του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ.
«Αυτά τα ανθρωπογενή σωματίδια μπορεί να μοιάζουν με το ζωοπλαγκτόν και έτσι να προσλαμβάνονται από τα ζώα που τρέφονται με αυτό».
«Δεν χρειάζεται να μείνετε μακριά από τα θαλασσινά»
Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές δεν συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τα θαλασσινά. Τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα, αφού έχουν ήδη βρεθεί σε εμφιαλωμένο νερό, μπύρα, μέλι, βόειο κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια λαχανικών και τόφου.
Επομένως, το να παραλείψετε τα θαλασσινά από τη διατροφή σας είναι απίθανο να σταματήσει την κατανάλωση μικροπλαστικών.
«Εάν διαθέτουμε και χρησιμοποιούμε προϊόντα που απελευθερώνουν μικροπλαστικά, αυτά περνούν στο περιβάλλον και προσλαμβάνονται από τα πράγματα που τρώμε», δήλωσε ο καθηγητής Granek. Και συνέχισε: «Αυτό που βγάζουμε στο περιβάλλον καταλήγει πίσω στο πιάτο μας».
Και άλλα ψάρια είναι επίσης πιθανό να περιέχουν μικροπλαστικά, αλλά η μελέτη επικεντρώθηκε σε έξι είδη που καταναλώνονται συνήθως στο Όρεγκον. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μικροπλαστικά στα θαλασσινά, ή ακόμα και στα τρόφιμα γενικότερα.
Μια μελέτη του 2020 ανακάλυψε μικροπλαστικά μέσα σε κάθε δείγμα θαλασσινών που αγοράστηκαν σε μια αγορά – καλαμάρια, γαρίδες, στρείδια, καβούρια και σαρδέλες. Την επόμενη χρονιά, ένας Αυστραλός επιστήμονας έδειξε στο TikTok πώς υπάρχουν μικροπλαστικά σε ψαροκροκέτες που αγοράστηκαν από μαγαζί.
Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατάποση μικροπλαστικών και άλλων AP δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, αλλά έχουν συνδεθεί με καρκίνο, βλάβες στο DNA και κυτταρικές βλάβες.
Πηγή: newsbomb.gr