Δύο ημέρες περισσότερο αναγκάστηκαν να δούλεψαν οι Έλληνες το 2024, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, προκειμένου να καταφέρουν να πληρώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους στο κράτος, φέρνοντας και περισσότερους φόρους στον προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, με βάση την πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), η οποία στηρίχθηκε στα απολογιστικά στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, οι Έλληνες κατά τη διάρκεια του 2024 εργάστηκαν για το κράτος 179 ημέρες, δηλαδή δυο ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2023.
Αυξημένα έσοδα για το κράτος
Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, όπως αποτυπώνεται στην εν λόγω έκθεση, τα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές του 2024 ήταν αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2024. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους σημείωσαν και την μεγαλύτερη αύξηση, κατά +10,3% ή κατά 2,5 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Το ΚΕΦΙΜ ωστόσο επισημαίνει ότι «η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών παραμένει σταθερή», δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι οι δυο επιπλέον ημέρες εργασίας δεν αποτυπώνουν ουσιαστικά αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Η μέθοδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών υπολογίζει την ημέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Με τον τρόπο ουσιαστικά αυτό προσεγγίζει τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, εφαρμόζοντας την μεθοδολογία του Tax Foundation.
Επισημαίνεται ότι σε κάθε ετήσια μελέτη επιχειρείται σε πρώτη φάση η εκτίμηση της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας στην Ελλάδα, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και στη συνέχεια, με τη δημοσίευση των απολογιστικών δεδομένων του έτους από την ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται μία εκ των υστέρων, ακριβέστερη εκτίμηση βάσει της πραγματικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Ν. Ρώμπαπας αναφερόμενος στην εν λόγω έκθεση υπογράμμισε ότι «παρά τις μειώσεις των φόρων, η φορολογική επιβάρυνση παραμένει στην Ελλάδα σταθερή, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για πολιτικές που θα ελαφρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη γενική ευημερία».