Η κινητικότητα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την απαλλαγή του οργανισμού από τα απόβλητα. Η συχνότητα των κενώσεων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι επισκέπτονται την τουαλέτα δύο με τρεις φορές την ημέρα, ενώ κάποιοι άλλοι μία φορά κάθε τρεις μέρες. Παράγοντες όπως η διατροφή, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, διάφορες παθήσεις ή τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την συχνότητα των κενώσεων στους ανθρώπους.
Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι αν το ιδανικό για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, είναι οι καθημερινές κενώσεις; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η συχνότητα των κενώσεων επηρεάζει την συνολική υγεία του οργανισμού.
Ποια είναι η συχνότητα των κενώσεων στους υγιείς ανθρώπους
Δεν υπάρχει καθολικά συνιστώμενη συχνότητα ή ρυθμός για τις κενώσεις του εντέρου, σύμφωνα με τον Babak Firoozi, MD, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια.
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς σημαντικά ιατρικά προβλήματα ή παθήσεις υγείας συνήθως εμφανίζουν κενώσεις από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό βασίζεται σε μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Gastroenterology, για την αξιολόγηση των εντερικών συνηθειών στο γενικό πληθυσμό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 98% των συμμετεχόντων παρουσιάζουν την προαναφερόμενη συχνότητα κενώσεων.
Όμως, αν δεν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία με συχνότητα κενώσεων που αναφέρει η μελέτη, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, αναφέρει ο Firoozi. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ρουτίνα και οι διαφορετικές συνήθειες στην λειτουργία του εντέρου είναι απολύτως φυσιολογικές, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στην τουαλέτα, ενώ άλλοι περισσότερες από μία φορές την ημέρα», είπε ο Firoozi. «Εφόσον αυτό είναι το κανονικό μοτίβο, για κάποιους ανθρώπους, αυτό δεν πειράζει», συμπλήρωσε ο ειδικός.
Εάν ανησυχείτε για τη συχνότητα των κενώσεων, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν η συχνότητά σας είναι φυσιολογική και να αποκλείσει οποιαδήποτε υποκείμενη ιατρική πάθηση.
Πρέπει να ανησυχείτε αν δεν είναι καθημερινές οι κενώσεις του εντέρου;
Εάν δεν είναι καθημερινές οι κενώσεις του εντέρου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει στραβά, είπε ο Andrew DuPont, MD, γαστρεντερολόγος στο UTHealth Houston, στον Verywell. «Μερικοί άνθρωποι έχουν απλώς πιο αργή κινητικότητα του εντέρου και επομένως μπορεί να πηγαίνουν λιγότερο συχνά στην τουαλέτα», είπε ο DuPont.
Άλλοι μπορεί να μην πηγαίνουν καθημερινά επειδή μπορεί να έχουν ιατρικές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου τους, όπως λειτουργική δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), κοιλιακό πόνο, γαστρεντερίτιδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn 3.
Ο Firoozi πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κατανοήσετε το κανονικό σας μοτίβο λειτουργίας του εντέρου και να διασφαλίσετε ότι δεν αντιμετωπίζετε καμία ενόχληση, πόνο ή άλλα πεπτικά προβλήματα.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους ότι αν δεν πηγαίνουν κάθε μέρα στην τουαλέτα θα είναι κακό για την υγεία. Αλλά αυτό δεν ισχύει», είπε ο Firoozi. «Θα πρέπει να είστε συνεπείς και να μην έχετε καμία ενόχληση. Μην ανησυχείτε αν δεν επισκεφτείτε την τουαλέτα μια δεδομένη μέρα».
Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες του εντέρου σας ή παρατηρήσετε ξαφνικές αλλαγές, όπως επίμονη δυσκοιλιότητα ή απροσδόκητη αύξηση της συχνότητας των κενώσεων σας, ο Firoozi συνιστά να επικοινωνήσετε με ένα εξειδικευμένο γιατρό.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου
- Διατροφή
- Φυσική δραστηριότητα
- Ιατρικές παθήσεις
- Φάρμακα
- Ηλικία
Σύμφωνα με τους γιατρούς DuPont και Firoozi, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά των κενώσεων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των ιατρικών παθήσεων και άλλων βιολογικών παραγόντων.
Διατροφή
Ότι πίνετε και τρώτε μπορεί να επηρεάσει την πέψη και κατ’ επέκταση τις κινήσεις του εντέρου σας, είπε ο DuPont. Για παράδειγμα, εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, αυξάνονται οι πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα κόπρανα, ενώ η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
Φυσική δραστηριότητα
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει την κινητικότητα του εντέρου, που είναι η κίνηση των εντέρων σας, είπε ο Firoozi. Η άσκηση βοηθά στην πέψη μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή στο παχύ έντερο.
Ιατρικές παθήσεις
Ορισμένα θέματα υγείας, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου προκαλώντας δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είπε ο DuPont. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου είναι ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και η κοιλιοκάκη.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν την κίνηση του εντέρου προκαλώντας δυσκοιλιότητα ή άλλες παρενέργειες, είπε ο Firoozi. Τα κοινά φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου, φάρμακα για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου ή της καούρας, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η μετφορμίνη (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη).
Ηλικία
Οι συνήθειες του εντέρου μπορούν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνετε, με τη δυσκοιλιότητα να είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, είπε ο Firoozi. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου, όπως και η κινητικότητα του εντέρου.
Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε μια υγιή λειτουργία του εντέρου
Υπάρχουν φυσικές θεραπείες, συνήθειες και φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν πριν ζητήσετε ιατρική συνταγή, είπε ο Firoozi. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Την προσθήκη διαιτητικών ινών στη διατροφή σας
- Την ενυδάτωση του οργανισμού
- Την τακτική άσκηση
- Την καθιέρωση μιας ρουτίνας
- Τη λήψη κάποιου φαρμακευτικού καθαρτικού
Διαιτητικές ίνες
Σκεφτείτε να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας μέσω των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των οσπρίων ή λαμβάνοντας συμπληρώματα φυτικών ινών. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση των κοπράνων μέσω του πεπτικού σωλήνα.
Ενυδάτωση
Η διατήρηση της ενυδάτωσης βοηθά στην κανονική λειτουργία του εντέρου. Ο Firoozi προτείνει να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Τακτική άσκηση
Η τακτική άσκηση μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή στο παχύ έντερο, βελτιώνοντας τη συνολική αποτελεσματικότητα της πεπτικής διαδικασίας.
Καθιερώστε μια ρουτίνα
Η αφιέρωση συγκεκριμένων ωρών για να επισκεφτείτε το μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση υγιών και τακτικών συνηθειών του εντέρου. Για παράδειγμα, σχεδιάστε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο το πρωί ή αμέσως μετά το γεύμα.
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας
Εάν ορισμένες από αυτές τις φυσικές θεραπείες δεν βοηθούν στην προώθηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο γιατρό, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε ταχεία αλλαγή στις κενώσεις, αιμορραγία ή απώλεια βάρους.
Πηγή: enikos.gr