Οι ειδικοί έχουν εστιάσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία τυριού, υποστηρίζοντας ότι είναι δημοφιλής μεταξύ των κατοίκων της «Μπλε Ζώνης»
Μπορεί λιπάρα και μακροζωία να μην είναι «σύμμαχοι» αλλά υπάρχει ένα λιπαρό τυρί που είναι πολύ θρεπτικό σε συστατικά και χαρίζει χρόνια.
Οι ειδικοί έχουν εστιάσει σε μια συγκεκριμένη ποικιλία τυριού, υποστηρίζοντας ότι είναι δημοφιλής μεταξύ των κατοίκων της «Μπλε Ζώνης». Η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Καλιφόρνια, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη και η Κόστα Ρίκα συγκαταλέγονται στις επίσημα αναγνωρισμένες Μπλε Ζώνες, με τους κατοίκους τους να έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 σε σύγκριση με αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εστιάζοντας σε ένα μικρό σύμπλεγμα χωριών στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, οι ερευνητές εξήγησαν στο παρελθόν ότι οι κάτοικοι ακολουθούν μια «πολύ παραδοσιακή», υγιεινή ρουτίνα που περιλαμβάνει τυρί από πρόβατα που τρέφονται με χορτάρι.
«Η κλασική διατροφή της Σαρδηνίας αποτελείται από ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά κήπου, φρούτα και σε ορισμένα μέρη του νησιού, μαστιχέλαιο. Οι Σαρδηνοί καταναλώνουν παραδοσιακά και τυρί πεκορίνο από πρόβατα που τρέφονται με χορτάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το κρέας καταναλώνεται κυρίως τις Κυριακές και σε ειδικές περιστάσεις», αναφέρει η ιστοσελίδα της Μπλε Ζώνης.
Επίσης, μια μελέτη του 2009 εξέτασε την επίδραση 10 διατροφών που περιλάμβαναν 200g πεκορίνο την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση είχε σημαντική και «ευνοϊκή» αντιφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται το πεκορίνο με μέτρο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.
Πηγή: dnews.gr