Το ευρώ αντιπροσώπευε για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν πραγματικό στόχο αυτού που μπορεί να θεωρηθεί εξελιγμένος κόσμος που στοχεύει στη σύνδεση μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη και που σήμερα αποτελούν πραγματικά σύμβολο μιας μεγάλης πραγματικότητας που συνεχίζει να επιτυγχάνει επιθυμητά αποτελέσματα.
Σίγουρα ο δεσμός που δημιουργήθηκε από το ενιαίο νόμισμα ενίσχυσε τα μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, αλλά το έργο που επιτελέστηκε από τις διάφορες εθνικές πολιτικές ήταν επίσης θεμελιώδες, οι οποίες κατέβαλαν τις δικές τους προσπάθειες για την παραγωγή όλων των κερμάτων και τραπεζογραμματίων που ανήκουν στο νέο μας και ισχυρός, αν και νέος, αξιολογεί.
Όλα τα νομίσματα: γι’ αυτό μερικά δεν υπάρχουν πια
Όταν σκεφτόμαστε το ευρώ, εστιάζουμε συχνά στα πιο κοινά τραπεζογραμμάτια και κέρματα, όπως 1 και 2 ευρώ. Αλλά είναι συναρπαστικό να μπορούμε επίσης να εστιάσουμε στην παρουσία, τώρα στη διαδικασία εξάλειψης, των κερμάτων χαμηλότερης αξίας, δηλαδή των κερμάτων 1 και 2 λεπτών του ευρώ .
Αυτά τα δύο νομίσματα εισήχθησαν για να ενθαρρύνουν τις μικρές συναλλαγές , οι οποίες απαιτούν τη χρήση μικρών ονομαστικών αξιών, για να γίνουν επίσης πιο προσιτές οι τιμές. Στην αρχή η παρουσία τους ήταν θεμελιώδης προκειμένου να τυποποιηθούν όλα τα κόστη που υπάρχουν στις επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προφανώς υπερηφανεύονταν για διαφορετικά νομίσματα που με την ισοτιμία σε ευρώ έχασαν την οικονομική τους ισχύ, επηρεάζοντας την οικονομία της χώρας αναφοράς. Έτσι, για να αποφευχθεί η υποχρέωση να επιβληθεί στους εμπόρους αυτή η ενέργεια στρογγυλοποίησης, αρχικά θεωρήθηκε ότι θα τους ανατεθεί αυτό το καθήκον. Με τον καιρό έγινε αντιληπτό ότι η στρογγυλοποίηση των τιμών γινόταν πάντα με γνήσιο και φυσικό τρόπο, έτσι ο ρόλος των μικρών κομματιών χάθηκε.
Τι κάνετε με τα κέρματα των 2 λεπτών του ευρώ σήμερα;
Κάποια στιγμή τα κέρματα των 2 λεπτών μαζί με τα κέρματα του 1 λεπτού εξαφανίστηκαν. Ή μάλλον εξαφανίζονται από το εμπόριο και την κυκλοφορία, με την προσπάθεια απόσυρσής τους. Όμως, όπως γνωρίζουμε, το ενδιαφέρον των συλλεκτών σπάνιων νομισμάτων είναι μεγάλο και επίμονο και το κυνήγι για τα πιο σπάνια νομίσματα των 2 λεπτών του ευρώ έχει ξεκινήσει, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε:
- 2 cents of Malta 2008, with Temple of Mnajdra
- 2 σεντς του Βατικανού από το 2002
- 2 σεντ τυπωμένο με την εικονογράφηση του κέρματος του 1 λεπτού, δηλαδή το mole antonellana
Αυτά τα νομίσματα κοστίζουν από 10 ευρώ έως και 2.500 ευρώ εάν είναι σε άριστη κατάσταση και με όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το σφάλμα κοπής σαφώς ορατές. Σήμερα πρόκειται για την κατοχή ενός πραγματικού θησαυρού, γιατί, όταν δεν κυκλοφορούν πλέον νομίσματα τόσο χαμηλής ονομαστικής αξίας, η συλλεκτική και νομισματική τους αξία θα μπορούσε να φτάσει σε απρόβλεπτα νούμερα.
Εν ολίγοις, σήμερα η συλλογή κερμάτων ευρώ δεν είναι κάτι τόσο απαγορευτικό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα που συνδέονται με αυτά τα πλέον αχρηστευμένα νομίσματα που μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην τάξη των σπάνιων νομισμάτων και τα οποία αποκτούν αξίες και ιδέες που συνδέονται με τη συλλογή νομισμάτων που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν τους κανόνες της ίδιας της συλλογής.
Πηγή: newsbomb.gr