«Η Συρία είναι λίκνο του Χριστιανισμού. Η αγωνία μας είναι τα προσκυνήματα αυτά στο τέλος μην έχουνε μουσειακή αξία και μόνο, εάν πάψουν να υπάρχουν χριστιανοί, οι οποίοι είναι τα μεγάλα θύματα όλων αυτών των εμφύλιων συρράξεων, της αστάθειας και της επέλασης των τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο WEB RADIO ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ και στους δημοσιογράφους κα Μαρία Γιαχνάκη και κ. Νικόλαο Ζαΐμη.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι η Ελλάδα στην Μέση Ανατολή «έχει ισχυρή παρουσία πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι αυτοί οι ελληνορθόδοξοι, είναι απόγονοι του Βυζαντίου, του Βυζαντινού Κόσμου. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν ότι είναι απόγονοι των Rum Ortodox. Όπως ένιωθαν και οι παππούδες μου στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι Άραβες ορθόδοξοι, αραβορθόδοξοι. Ωστόσο, όλοι είναι ποίμνιο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας. Του τρίτου τη τάξει Πατριαρχείου στην σειρά. Οπότε έχουμε κάθε λόγο να στηρίζουμε την εκεί παρουσία των ελληνορθόδοξων. Ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα συνομιλία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη. Η έκρυθμη κατάσταση πραγματικά δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και τα πρώτα θύματα σε κάθε περίπτωση αστάθειας είναι οι χριστιανοί. Οφείλει, λοιπόν, η Ελλάδα να έχει ενεργότερη παρουσία, να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της και τώρα, αλλά και στην περίοδο της ειρήνης που ευελπιστούμε να υπάρξει σύντομα».
“Ερωτηματικό” τι ξημερώνει στην Συρία…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι ένα ερωτηματικό τι ξημερώνει στην Συρία και υπάρχει μια διάχυτη αβεβαιότητα παντού. Αυτοί που μέχρι χθες θεωρούνταν ακραίοι ισλαμιστές, βαφτίζονται αντάρτες, οι οποίοι εμφανίζονται με ένα προσωπείο ανεκτικότητας αυτή την ώρα, προφανώς για να τύχουν αναγνώρισης από τη Δύση. Αλλά η εμπειρία από τους Ταλιμπάν από την επάνοδό τους στο Αφγανιστάν και από όσα συμβαίνουν στη Λιβύη μας κάνουν να είμαστε όλοι πολύ κουμπωμένοι. Επομένως, η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια πιο ουσιαστική, μια πιο δραστική παρουσία εκεί. Σήμερα υπήρξε νομίζω μια δήλωση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κ. Κάλλας για το θέμα. Εμείς, όπου μπορούμε το θέτουμε με ένταση. Την επόμενη εβδομάδα, πρώτα ο Θεός, θα βρεθώ στο Στρασβούργο, με αφορμή την πρόσκληση που έχουμε λάβει από τους συμπροέδρους της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον διαπολιτισμικό και θρησκευτικό διάλογο, την Κροάτισσα κ. Ζόφκο και τον Έλληνα ευρωβουλευτή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τη χριστουγεννιάτικη προσευχή που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, με συμμετοχή κληρικών από την Ορθόδοξη, την Καθολική και την Προτεσταντική Εκκλησία. Εκεί θα έχουμε και τη δυνατότητα επαφών και συναντήσεων για να θέσουμε και πάλι το ζήτημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή και εν προκειμένω στη Συρία».