«Το ΠΑΣΟΚ σταθερά καταθέτει τις προτάσεις του για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και αυτό ακριβώς πράττει και στα εργασιακά θέματα, όπου μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης πήρε την πρωτοβουλία και έφερε σε επαφή τους κοινωνικούς εταίρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τόνισε καλεσμένη στην εκπομπή NEWSROOM της ΕΡΤ News, με τους δημοσιογράφους ΣτέλλαΠαπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Συμπλήρωσε δε ότι «με τις προτάσεις μας, τις τροπολογίες που καταθέτουμε, δώσαμε το πολιτικό και ιδεολογικό μας πρόταγμα. Διότι η αντιμετώπιση των απτών προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών απαιτεί πολιτικές “στο πεδίο” κι όχι στη θεωρία».
Η Ευαγγελία Λιακούλη άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την αδυναμία της να στηρίξει αποτελεσματικά το εισόδημα των πολιτών υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την ακρίβεια, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χειμάζονται. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που εμείς προτάσσουμε και συνδέονται ακριβώς με την αγοραστική δύναμη του μισθού, μπορούν να δώσουν λύση. Εκεί ακριβώς είναι που διαφοροποιείται το ΠΑΣΟΚ από την Νέα Δημοκρατία, καθώς εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και καλούμε την κυβέρνηση να τιςαποδεχτεί. Όπως κάνουμε όταν λέμε ότι σύμφωνα με τηνευρωπαϊκή οδηγία, το 80% των εργαζομένων πρέπει να καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε το 30% και παρά ταύτα η Κυβέρνηση δεν αρνείται να λάβει μέτρα».
Αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών την οποία δεν αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, η Βουλευτής Λάρισας σημείωσε ότι «Ο ελληνικός λαός, οι φορολογούμενοι έδωσαν ως τώρα 38 διςευρώ για να ανασυνταχθεί το τραπεζικό σύστημα. Από τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε το άνοιγμα των επιτοκίων που έφερεμεγαλύτερο κόστος χρήματος και ταυτόχρονα έχουμε ραγδαίααύξηση και των κερδών των τραπεζών, κυρίως λόγω των επιτοκίων αλλά και λόγω των προμηθειών. Το 2023 είχαμε 8,1 δις κέρδη από προμήθειες και επιτόκια και ήδη τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 έχουμε 6,5 δις κέρδη από τα επιτόκια και 1,5 δις από τις προμήθειες – δηλαδή 54,75% παραπάνω από το 2022 και 60% από το 2021. Αναρωτιέμαι λοιπόν, υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που δεν θεωρεί δίκαιη, εύλογη κα αναμενόμενη τηνεπιβολή 5% έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών προ φόρων πάνω από 400 εκ. ευρώ που εμείς προτείναμε με την τροπολογία μας; Και να σημειώσω ότι κάποιοι μας κατηγόρησαν μάλιστα ότι είναι “συμβολικό” το ποσό που θα πληρώσουν οι τράπεζες.Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την πρότασή μας, έφτασε μάλιστα και στο σημείο να χαρακτηρίζει ακόμα καιαντισυνταγματική την τροπολογία μας και όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ότι πράγματι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και ότι η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εν ευθέτω χρόνω, χωρίς όμως να αιτιολογεί γιατί δεν κάνει παρέμβαση τώρακαι ποια θα είναι τα μέτρα αυτά. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση ου διαπίστωσε όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα να μας πει ποια παρέμβαση θα κάνει και τελικά απάντηση δεν παίρνουμε. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προγραμματίσει τίποτα, δεν έχει καμία πρόταση».
Ερωτηθείσα για το πρόσωπο που θα προταθεί για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει ανοίξει τη συζήτηση αυτή, η οποία θεωρώ ότι είναι άκομψη και μη θεσμική. Συνιστά προσβολή στο πρόσωπο τηςνυν Προέδρου που ασκεί σήμερα καθήκοντα. Το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τη συζήτηση θεσμικά και ήδη ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάνει μια πρώτη τοποθέτηση για το θέμα, λέγοντας ότι είθισται το πρόσωπο να μην είναι από το χώρο της πολιτικής αναφοράς του κόμματος που κυβερνά. Να σημειώσω βέβαια, ότι τα πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και κρίνονται όχι μόνο από την πολιτική τους αναφορά και αυτό θα είναι και η βάση της νέας συζήτησης».