Ηχηρό μήνυμα για την αναπηρία και την ανάγκη στήριξης του πιο ευάλωτου κομματιού της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα, έστειλε μέσα από την συνάντησή της με τους κ.κ. Στέφανο Πάικο, Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Θανάση Πατσιούρα, Πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, Κώστα Μπυριτζά, Πρόεδρο των Νεφροπαθών και ταμία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και Νικολέτα Τριζόγλου, Πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, που μνημονεύεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και φέτος είναι αφιερωμένη στην προσβασιμότητα των ανάπηρων στην Υγεία.
Όπως τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη:
«Η αναπηρία, μας αφορά όλους και όλες ανεξαιρέτως. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε πως με ένα ξαφνικό ‘’γύρισμα’’ της τύχης, μια ασθένεια, ένα ατύχημα, μια επιπλοκή, ‘’είμαστε όλοι και όλες εν δυνάμει ανάπηροι’’. Σε κάθε περίπτωση, μεγαλώνοντας γινόμαστε όλοι ανήμποροι , με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες. Και παρότι τα δικαιώματα των αναγκεμένων από την αναπηρία ανθρώπων είναι δεδομένα, μένει πολλά ακόμη να υλοποιηθούν, προκειμένου αυτά να βρουν πλήρη εφαρμογή.
Αν δε, εξετάσουμε με στοιχειώδη ευαισθησία την καθημερινότητά μας, εργασία, μετακινήσεις, κοινωνική ζωή κ.α., μέσα από το πρίσμα της αναπηρίας, θα διαπιστώσουμε πόσο αβίωτο είναι το πλαίσιο που πολλοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να ζουν. Πόλεις χωρίς ειδικές σημάνσεις και με ειδικές προβλέψεις δρόμους, υποδομές, υπηρεσίες και χώροι αναψυχής με εξαιρετικά χαμηλή προσβασιμότητα.
Η οριζόντια και σε κάθε επίπεδο ενσωμάτωση και εφαρμογή πολιτικών για την αναπηρία, αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την ελληνική Πολιτεία. Μια Πολιτεία που διαχρονικά αρνείται να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στα πάγια, όσο και δίκαια αιτήματα της ΕΣΑμεΑ, για την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, με ελευθερία επιλογών στη ζωή και την προσωπική τους ευημερία.
Αλλά και εδώ, στην πόλη μας, τη Λάρισα, διαπιστώνουμε πως μένουν πολλά να γίνουν, παρά την ευαισθητοποίηση καταρχάς των ίδιων των Ενώσεων και των Συλλόγων των Ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και άλλων Κοινωνικών Δικτύων, που δρουν με σκοπό την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη.
Στην πόλη μας δεν διαθέτουν όλες οι δομές υγείας αναβατόρια σκάλας, ούτε δωμάτια για ΑμεΑ, με ειδικά κρεβάτια και τουαλέτες, ενώ και τα ιατρικά ραντεβού καθυστερούν πολλές φορές απελπιστικά. Παράλληλα δε, οι Άνθρωποι με αναπηρία χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά για ασθενείς με νοητική στέρηση – αυτισμό.
Αλλά και σε επίπεδο μετακινήσεων διαπιστώνεται πως η προσβασιμότητα στα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία είναι περιορισμένη, αφού δεν διαθέτουν όλα τις κατάλληλες υποδομές, όπως π.χ. ράμπες. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε άλλα δημόσια κτίρια, σε σχολεία, στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, στο Κηποθέατρο για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, αλλά και σε χώρους όπου πραγματοποιούνται άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ και στην κεντρική πλατεία της πόλης θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική τουαλέτα για ΑμεΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τη Λάρισα, παρότι έχει ξεκινήσει και παρότι ακολουθεί σωστές κατευθύνσεις, παρουσιάζει ακόμη ελλείψεις που σύσσωμη η τοπική Κοινωνία των Πολιτών διεκδικεί να ολοκληρωθούν.
Όλα αυτά είναι αυτονόητα και στοιχειώδη και πρέπει σύντομα να υλοποιηθούν επ’ ωφελεία των συνανθρώπων και συμπολιτών μας με αναπηρία, δηλαδή του πιο ευάλωτου τμήματος της κοινωνίας μας, στο οποίο πολύ εύκολα μπορεί να ενταχθεί ο καθένας μας, ανά πάσα στιγμή …».