Το μαρούλι sativa είναι η καλλιεργούμενη ποικιλία του οσπριοειδούς φυτού, που όχι τυχαία ονομάζεται το βότανο των σοφών και των φιλοσόφων. Είναι επίσης γνωστό ως μαρούλι.
Παρόν στις αγορές όλο το χρόνο, το μαρούλι κρύβει θεραπευτικές αρετές ελάχιστα γνωστές ακόμη και από τους μεγάλους καταναλωτές χόρτων. Πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C, D, E, αλλά και σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, γάλα, συνιστάται από τους διατροφολόγους ως επικουρικό στη θεραπεία πολλών παθήσεων. Τα ενεργά συστατικά του δρουν ως αποτριπτικό-ορεκτικό (στην αρχή του γεύματος), αναζωογονητικό, αποστραγγιστικό του ήπατος, ηρεμιστικό, αντιβηχικό.
Συγκεκριμένα, η μαρουλοσαλάτα συνιστάται για αϋπνίες, αρθρίτιδα, βρογχικό άσθμα, διαβήτη, δυσκοιλιότητα, ναυτία, φλεγμονή του εντέρου.
Για τους αναιμικούς, συνιστάται το υγρό εκχύλισμα μαρουλιού (2-3 κουταλάκια του γλυκού) πριν από τα κύρια γεύματα.
Πηγή: kipos.firenews.video