Έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

Θέμα χρόνου είναι η υλοποίηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation».

«Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σημειώνεται ότι, επί του παρόντος, ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται μόνο για τους εξωτερικούς ασθενείς και όχι για τους νοσηλευόμενους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε για μια ακόμη φορά ότι το clawback το 2023 ήταν εκτός ελέγχου, σημειώνοντας ότι η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση, ενώ στόχο του υπουργείου αποτελεί η μείωση της διαφοράς στις κατηγορίες του clawback. Παράλληλα, τόνισε ότι πρόοδος καταγράφεται στα διαγνωστικά, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση στα clawback το 2024 είναι ανεπανάληπτη και θα πέσει σε ετήσια βάση 15 μονάδες. «Τα μέτρα Αποδίδουν», σχολίασε ο Υπουργός.

Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma ανέφερε πως χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα και ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τόνισε πως το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα, λέγοντας πως στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.

Επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές δράσεις για την ψηφιοποίηση του συστήματος σε πολλά και διάφορά επίπεδα. Διατίθενται πολλά κονδύλια, με μεγάλη χρηματοδότηση στο σύστημα Υγείας και υπάρχουν πολλές μελέτες που τρέχουν σε επίπεδο φαρμάκου και μία σειρά από νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στους τρεις βασικούς πυλώνες των δράσεων, που αφορούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, το έργο ογκολογικής παρέμβασης και σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα. «Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη περίοδο συνεργασιών», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύ καλή και επιβάλλεται να μετεξελιχθεί.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), Παντελής Μεσσαρόπουλος, υπογράμμισε πως βασική στρατηγική είναι η στήριξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Όπως είπε, θα καταχωρούνται οι πληροφορίες και δεν θα υπάρχει φυσικό αρχείο. Σχολίασε πως η ποιότητα προέρχεται μέσα από ψηφιακά εργαλεία, ενώ η ανάπτυξη ιατρικής γνωμάτευσης μετά το τέλος της νοσηλείας και τα πρακτικά του χειρουργείου έχουν ήδη επιτευχθεί. Επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν τα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να φύγουμε οριστικά από το «χαρτί».
Η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Νάντια Γκογκοζώτου, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα ελέγξει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτική δαπάνης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης, δήλωσε πως συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία. Οι γιατροί έχουν τα περισσότερα εργαλεία που θα μπορούσαν να έχουν ιστορικά. Υπάρχει – είπε – ανάγκη εγγραματοσύνης με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Για τους ογκολογικούς ασθενείς υπάρχει η δημιουργία εφαρμογής ως απάντηση στο υφιστάμενο κενό. Πρέπει να εστιάσουμε στον τελικό χρήστη, στον ασθενή που είναι ταυτόχρονα και πολίτης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, ανακοίνωσε τη λειτουργία ψηφιακού προγράμματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, στο οποίο θα συγκεντρώνεται το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου. Όπως είπε, σε 12 νοσοκομεία θα εγκατασταθεί ογκολογικό αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα, που θα εστιάζει στη διαχείριση των αντινεοπλασματικών θεραπειών, όπως χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες και ψηφιακές εφαρμογές για την άμεση υποστήριξη των ασθενών.

Πηγή: insider.gr