Το σκόρδο είναι ένα ταπεινό αλλά πολύ δημοφιλές λαχανικό με πολλά θρεπτικά οφέλη και ίσως, με τις περισσότερες δυνατότητες χρήσης σε εκατοντάδες συνταγές σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως και ιδιαίτερο όχι μόνο γιατί η γεύση του αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που το κόβουμε αλλά και η αποθήκευση του απαιτεί προσοχή.
Η αποθήκευση του σκόρδου είναι ένα θέμα υποτιμημένο από την επιστήμη τροφίμων. Το Πανεπιστήμιο Cornell όμως δίνει την απάντηση μαζί με συμβουλές για το ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο μέρος να το αποθηκεύσετε.Σύμφωνα με το Cornell, η συντήρηση του σκόρδου στο ψυγείο είναι μία απόλυτα κακή ιδέα διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν τη βλάστηση του σκόρδου. Αν η υγρασία είναι πολύ χαμηλή, το σκόρδο θα στεγνώσει πολύ γρήγορα και θα μαραθεί και αν η κυκλοφορία του αέρα είναι ανεπαρκής, το σκόρδο σας έχει μεγάλες πιθανότητες να σαπίσει.
Επιπλέον οι βολβοί σκόρδου είναι χαμηλής οξύτητας, καθιστώντας τους επιρρεπείς στο Clostridium botulinum, γνωστότερο ως ένοχο για τη αλλαντίαση, μία τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Ωστόσο το σκόρδο σε λάδι μπορεί να συντηρηθεί με ασφάλεια στο ψυγείο. Στο σκόρδο που πωλείται στο κατάστημα σε λάδι, συνήθως έχει προστεθεί ένα συντηρητικό όπως το κιτρικό οξύ για να αυξήσει την οξύτητα του μείγματος, εμποδίζοντας τον σχηματισμό του Clostridium botulinum.
Ο απλούστερος τρόπος για να διατηρήσετε το σκόρδο είναι να να το τοποθετήσετε σε δικτυωτές σακούλες προϊόντων. Αυτές είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και παρέχουν την κυκλοφορία του αέρα που το σκόρδο χρειάζεται για να διατηρηθεί φρέσκο.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την αποθήκευση σκόρδου:
● θερμοκρασία αέρα 15,5-18°C (60-65°F)
● Μέτρια υγρασία
● Καλή κυκλοφορία του αέρα
Εάν η θερμοκρασία πέσει πολύ, οι βολβοί θα αρχίσουν να βλασταίνουν όταν η θερμοκρασία αυξηθεί ξανά. Οι βολβοί εάν καταναλωθούν είναι ακίνδυνοι αλλά θα δώσουν πικρή γεύση στο φαγητό. Επομένως, η προσπάθεια διατήρησης αγορασμένου σκόρδου από το κατάστημα που διατηρήθηκε στο ψυγείο είναι κακή ιδέα.
Η κατάψυξη φρέσκου σκόρδου, επίσης είναι μια σωστή επιλογή. Και ο τρόπος για κατάψυξη είναι να το τοποθετήσετε μαζί με τις φλούδες του και εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε το ξεφλουδίζετε αφού το ξεπαγώσετε.
Η κονσερβοποίηση του σκόρδου δεν συνιστάται. Όπως αναφέρθηκε, το σκόρδο είναι ένα λαχανικό χαμηλής οξύτητας που είναι επιρρεπές στο Clostridium botulinum, που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση. Τα σπόρια πολλαπλασιάζονται επίσης σε περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, για τα οποία είναι γνωστά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους αποθήκευσης του σκόρδου είναι να τοποθετήσετε σκελίδες σε ξύδι ή κρασί και να τις βάλετε στο ψυγείο. Αν χρησιμοποιείτε κρασί, προτιμήστε ένα ξηρό λευκό κρασί. Αν χρησιμοποιείτε ξύδι, το λευκό ξύδι θα λειτουργήσει καλύτερα. Μπορεί να διατηρηθεί για 3-5 μήνες στο ψυγείο. Αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, παρακολουθείτε προσεκτικά για τυχόν ασυνήθιστη ανάπτυξη μικροοργανισμών στην επιφάνεια του δοχείου σας. Αυτό είναι συνήθως μούχλα ή μαγιά που σχηματίζεται λόγω της υψηλότερης από την ιδανική θερμοκρασία, οπότε βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι αρκετά κρύο.
Πηγή: cibum.gr