Δ. Βαρακλιώτης: Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα του οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού του τόπου

Η περιοχή των Φαρσάλων διαθέτει ιστορία 9.000 ετών. Είναι η πατρίδα του μυθικού Αχιλλέα, η περιοχή μεγάλων ιστορικών μαχών. Διαθέτει ιστορικά, θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία κι όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στον τουριστικό χάρτη που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η πολιτική αυτή βαραίνει τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι οφείλουν να λογοδοτήσουν στους Φαρσαλινούς γι’ αυτόν τον αποκλεισμό (ενώ ζητούν την ψήφο τους) κατά την επόμενη προεκλογική περίοδο.

Τα Μετέωρα τα επισκέπτονται περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες, εκ των οποίων πάνω από το 75% διαμέσου του σιδηροδρομικού σταθμού Παλαιοφαρσάλων. Κανείς όμως από την Περιφέρεια και τον Δήμο Φαρσάλων δεν έχει αναρτήσει έστω και μία απλή πινακίδα, η οποία να ενημερώνει τους τουρίστες ότι στα δέκα χιλιόμετρα βρίσκεται η πατρίδα του Αχιλλέα και είναι ευκαιρία να την επισκεφθούν…

Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει συντεταγμένος λόγος αποκλεισμού των Φαρσάλων από τον τουριστικό χάρτη για ευνόητους λόγους, που μπορώ να εξηγήσω εν ευθέτω χρόνω και αν μου ζητηθεί.

Η προσωπική μου και τεκμηριωμένη άποψη είναι πως μόνο η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα του οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού του τόπου.

Έχουμε έναν απ’ τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας και αντί να τον αναδείξουμε και αξιοποιώντας τον να αντιστρέψουμε την κατάσταση μαρασμού της περιοχής, σφυρίζουμε αδιάφορα.

Δεν είναι τυχαίο που εδώ και χρόνια ξένα πανεπιστήμια ασχολούνται και ερευνούν ενδελεχώς με αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή μας.

Και ξανά τονίζω πως στα δέκα χιλιόμετρα περνάνε γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες με προορισμό τα Μετέωρα διαμέσου του σιδηροδρομικού σταθμού Παλαιοφαρσάλων…

Είδε κανείς έναν τουρίστα στα Φάρσαλα;

Μια χούφτα ανθρώπων, Ενεργοί Πολίτες, κατάφεραν να φέρνουν μαθητές και καθηγητές απ’ όλη τη χώρα στο Σχολικό Μουσείο Φαρσάλων στα Βρυσιά και είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση!

Οι τοπικές αρχές τι κάνουν;

Ειδικά αυτή την περίοδο η περιοχή μας έχει εκλέξει έναν τοπικό βουλευτή και δύο περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων και την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού.

Τι κάνουν όλοι αυτοί για τον κόσμο που τους εξέλεξε και για τον τόπο τους σχετικά με τον τουρισμό;

Έχουν συνειδητοποιήσει οι τοπικοί άρχοντες ότι ο τόπος έχει φτάσει στο σημείο μηδέν;

Ο τόπος μας με πολύ λίγα κεφάλαια και με το ανάλογο τουριστικό μάρκετινγκ μπορεί να αναδειχθεί ως βασικός τουριστικός προορισμός, επιφέροντας οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα, δημιουργώντας υποδομές στήριξης του τουρισμού στην περιοχή μας.

Είναι ντροπή όλων μας να κλαίμε τη μοίρα μας, χωρίς να σηκώνουμε τα μανίκια και να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον στόχο.

Είναι ντροπή μας να είμαστε στο κέντρο της χώρας και ενώ γύρω μας υπάρχουν τέσσερα παγκόσμια τουριστικά brands, να μην είμαστε ικανοί να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας.

Καταντήσαμε να είμαστε έρμαια του κακού μας εαυτού και των εκάστοτε κακών και αδιάφορων πολιτικών επιλογών.

Πριν τέσσερα χρόνια, με δική μου πρωτοβουλία και προσωπική εργασία, δημιούργησα ένα τουριστικό portal, το οποίο συνέδεσα με τους δύο μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Το Viator και το TripAdvisor….

Το portal είχε τίτλο Achilles Adventure και μέσα σε μερικούς μήνες άρχισα να δέχομαι τηλέφωνα απ’ το εξωτερικό σχετικά με την επίσκεψη γκρουπ τουριστών από οργανωμένα γραφεία στην πόλη μας.

Δυστυχώς όμως ο όγκος του ενδιαφέροντος άρχισε να μεγαλώνει και δεν μπόρεσα να ανταπεξέλθω στο εγχείρημα.

Έκανα επίσημα μέσω e-mail δωρεά την ιστοσελίδα μου στον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη διαχείριση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Το μόνο που υπάρχει ακόμη είναι το προφίλ στο Viator και στο TripAdvisor.

Πρέπει λοιπόν να το πιστέψουμε όλοι και να δράσουμε άμεσα, αν θέλουμε να δώσουμε μια πνοή ανάπτυξης στην πόλη μας.

Ο τουρισμός είναι μονόδρομος.