Πολλοί μάγειρες ισχυρίζονται ότι αν αλατίσουν το νερό πριν αυτό πάρει βράση, μπορεί να καταστρέψουν τα τηγάνια τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιότητες του αλατιού διαβρώνουν ορισμένους τύπους μαγειρικών σκευών εάν οι κόκκοι δεν διαλυθούν και καθίσουν στον πάτο.
Είναι αλήθεια ότι η παρατεταμένη επαφή με το αλάτι μπορεί να προκαλέσει φθορά σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα και το αλάτι που τοποθετείται σε κρύο νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαλυθεί. Οπότε ναι, θεωρητικά, το αλάτι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα σκεύη σας, κυρίως αν χρησιμοποιείτε αλάτι πιο αργής διάλυσης, όπως το χοντρό θαλασσινό αλάτι.
Για τους περισσότερους από εμάς ωστόσο, που χρησιμοποιούμε μια πρέζα επιτραπέζιο αλάτι σε μια κατσαρόλα 4-5 λίτρων, είναι απίθανο να δούμε κάποια διάβρωση στο σκεύος. Από την άλλη, αφού δεν υπάρχει κανένα γευστικό πλεονέκτημα στο να προσθέσετε το αλάτι νωρίτερα, γιατί να μην βάλετε το αλάτι μόλις το νερό βράσει για να είστε και απολύτως σίγουροι;
Να σημειωθεί τέλος ότι η προσθήκη αλατιού στο νερό θα αυξήσει το σημείο βρασμού, έτσι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το αλάτισμα του νερού σε αρχικό στάδιο θα το κάνει να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βράσει.
Ωστόσο, για την ποσότητα αλατιού που προστίθεται στο νερό στο καθημερινό μαγείρεμα πχ για το μαγείρεμα ζυμαρικών ή πατάτας, η αύξηση στο σημείο βρασμού είναι τόσο μικρή που δεν έχει καμία πρακτική διαφορά.
Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε τα σκεύη σας, προσθέστε το αλάτι αργότερα, αλλά εάν ανησυχείτε περισσότερο για την πιθανότητα να ξεχάσετε εντελώς να προσθέσετε το αλάτι, δεν είναι και τόσο κακό να το κάνετε στην αρχή.
Πηγή: cibum.gr