Το συστατικό που ξεκλειδώνει τα κρυφά οφέλη του μπρόκολου

Το μπρόκολο θεωρείται από πολλούς ως υπερτροφή. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό με την προσθήκη ενός μόνο νόστιμου συστατικού, του σπόρου μουστάρδας;

Σύμφωνα με τον Dr. Patrick Shih, επίκουρο καθηγητή στο UC Berkeley, ο λόγος για τον οποίο το μπρόκολο ανακτά πολλά από τα έμφυτα θρεπτικά συστατικά του όταν παρασκευάζεται με αλεσμένο σπόρο μουστάρδας οφείλεται σε ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση, το οποίο βρίσκεται φυσικά στο μπρόκολο αλλά διασπάται όταν το λαχανικό μαγειρεύεται.

Και προσθέτει: «Όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας, ένα πράγμα που συμβαίνει σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ότι τα ένζυμα [όπως η μυροσινάση] αρχίζουν να διαλύονται. Χωρίς τα ένζυμα γύρω μας, δεν θα έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις υγιεινές ενώσεις». Με άλλα λόγια, μόλις οι χαρακτηριστικές ιδιότητες της μυροσινάσης καταστραφούν μέσω της διαδικασίας μαγειρέματος, χάνουμε ενώσεις στο μπρόκολο και σε παρόμοια λαχανικά που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο, τον διαβήτη, τις νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και τις οφθαλμικές διαταραχές.

Γιατί σπόροι μουστάρδας;

Τι σχέση έχει λοιπόν ο αλεσμένος σπόρος μουστάρδας με τη μυροσινάση και τις ενώσεις υγείας στο μπρόκολο; Σκεφτείτε τον αλεσμένο σπόρο μουστάρδας ως μια μορφή ανασταλτικής λειτουργίας», εξηγεί. Με άλλα λόγια, η προσθήκη αλεσμένου σπόρου μουστάρδας στο μπρόκολο αμέσως μετά το τέλος του μαγειρέματος αποκαθιστά τη μυροσινάση που χάνεται φυσιολογικά κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, καθιστώντας έτσι το μπρόκολο που παρασκευάζεται με αλεσμένο σπόρο μουστάρδας πιο υγιεινό από το συνηθισμένο πιάτο.

Μόλις μαγειρευτεί το μπρόκολο σας -είτε το έχετε ψήσει, σοτάρει, μαγειρέψει στον ατμό ή ακόμα και ψήσει στη σχάρα- απλά ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο σπόρο μουστάρδας για να επανενεργοποιήσετε τη μυροσινάση και να αποκαταστήσετε πλήρως τα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία.

Πηγή: cibum.gr