Γνωρίζετια γιατί τα μπουκάλια κρασιού έχουν βαθουλώματα στον πάτο

Πολλά από αυτά που νομίζετε ότι γνωρίζετε για το κρασί μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μύθος, και αυτό περιλαμβάνει και τον σκοπό του βαθουλώματος στον πυθμένα της φιάλης. Ενώ εξυπηρετούσε μια σημαντική λειτουργία πριν από αιώνες, το σχεδιαστικό χαρακτηριστικό σήμερα είναι στην καλύτερη περίπτωση κοσμητικό – και στη χειρότερη απατηλό.

Σύμφωνα με το Wine Spectator, το βαθούλωμα στο κάτω μέρος της φιάλης κρασιού σας ονομάζεται στην πραγματικότητα «punt». Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, όλες οι φιάλες κρασιού ήταν χειροποίητες από υαλουργούς, και αυτά τα punts προστέθηκαν για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσαν να σταθούν όρθιες. Σήμερα, οι περισσότερες φιάλες κρασιού κατασκευάζονται από μηχανές και θα ήταν ευκολότερο να τις κατασκευάσουν με ομοιόμορφο πάτο που να βρίσκεται σε επίπεδη θέση απ’ ό,τι πριν από 200 χρόνια. Όμως, λόγω της παράδοσης, η φιάλη έχει παραμείνει.

Η βιομηχανία κρασιού έχει βρει εναλλακτικές χρήσεις για το αρχαϊκό βαθούλωμα με την πάροδο των ετών. Δημιουργεί ένα φυσικό μέρος για να κρατάτε μια φιάλη κρασιού, και σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όταν αδειάζετε ένα ποτήρι, η σωστή τεχνική είναι να ακουμπάτε τον αντίχειρά σας στην εσοχή της φιάλης. (Άλλοι λένε ότι το να κρατάτε τη βάση του μπουκαλιού είναι επίσης εντάξει, αρκεί το χέρι σας να μην σέρνεται πάνω από τη μέση).

Pouring wine using the punt. / Dimensions/E+/Getty Images

Το punt μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί για να ξεγελάσει τους πελάτες ώστε να νομίζουν ότι παίρνουν περισσότερα από αυτά που πλήρωσαν. Δύο μπουκάλια κρασιού που είναι αποθηκευμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ράφι μπορεί να φαίνονται να έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά αν το ένα έχει βαθύτερο βαθούλωμα, στην πραγματικότητα περιέχει λιγότερο υγρό.

Το βάθος του βαθούλωματος ενός μπουκαλιού ήταν επίσης δείκτης αξίας, και ορισμένοι κατασκευαστές κρασιού συνεχίζουν να υπερβάλλουν στα βαθούλωμα στο κάτω μέρος του ποτηριού για να το πλασάρουν ως υψηλής ποιότητας. Αλλά όπως συμβαίνει με το βάρος ή το χρώμα της φιάλης κρασιού σας, αυτά τα αισθητικά χαρακτηριστικά δεν έχουν καμία σχέση με το διαμέτρημα του προϊόντος που βρίσκεται μέσα.

Αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι που έχουν διακινηθεί για τη συνεχιζόμενη παρουσία του punt: Σύμφωνα με το VinePair, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το χαρακτηριστικό αυτό εμποδίζει το ίζημα να ενσωματωθεί ξανά στο κρασί καθώς αυτό χύνεται ή ότι το punt αυξάνει την επιφάνεια, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στο κρασί μέσα να κρυώσει πιο γρήγορα. Άλλοι λένε ότι τα punts διευκολύνουν τον καθαρισμό των φιαλών κρασιού πριν από την τοποθέτηση του κρασιού, ή ότι επιτρέπουν στις φιάλες να αντέχουν σε υψηλότερη πίεση, ή ακόμη ότι είναι ένα οργανωτικό χαρακτηριστικό – προφανώς, «τα punts επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκολία όταν πρόκειται για στοίβαγμα κρασιού».

Ο κόσμος του κρασιού μοιάζει πολύ λιγότερο τρομακτικός όταν συνειδητοποιείτε ότι πολλές από τις συμβάσεις του είναι ανούσιες, όπως οι κανόνες ότι τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται με κρέας ή ότι οι φελλοί είναι καλύτεροι από τα στριφτά καπάκια. Ακολουθούν μερικοί ακόμη μύθοι για το κρασί που πρέπει να προσέξετε.

mentalfloss.com