Τα αυγά είναι ένα θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο. Είναι νόστιμα, είναι χορταστικά και κάνουν καλό στην υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από μωρά μέχρι και ηλικιωμένους.
Αν και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, οι επιστήμονες έχουν βάλει όρια στο πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε την εβδομάδα, εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υποστηρίζοντας τα δόντια, τα οστά και τη γενική ανάπτυξη του μωρού.
Επιπλέον η χολίνη που περιέχουν είναι σημαντική για την ανάπτυξη και συντήρηση των κυττάρων καθώς και για την βελτίωση γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη, ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στα βραστά αυγά, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Σε ποια αυγά όμως υπάρχουν τα περισσότερα από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά; Στα καφέ ή στα άσπρα; Yπάρχει διαφορά στην θρεπτική αξία μεταξύ των δύο;
Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ! Το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει καμία διατροφική διαφορά μεταξύ ενός λευκού και ενός καφέ αυγού. Το χρώμα των αυγών καθορίζεται από τη ράτσα της κότας.
Κοτόπουλα όπως το Leghorn, το White Rock και το Cornish γεννούν λευκά αυγά. Το Rhode Island Red, το New Hampshire και το Plymouth Rock γεννούν καφέ αυγά. Τα κοτόπουλα Araucuna γεννούν αυγά με χρώμα από μέτριο μπλε έως μέτριο πράσινο. Μάλιστα σύμφωνα με το USDA οι διατροφικοί ισχυρισμοί ότι τα αυγά Araucuna περιέχουν λιγότερη χοληστερόλη από άλλα αυγά δεν έχουν αποδειχθεί.
Πηγή: cibum.gr