Δεν ξέρω για εσάς, αλλά η μικροσκοπική κουζίνα μου είναι μακράν η πιο ακατάστατη περιοχή του διαμερίσματός μου. Μου αρέσει να μαγειρεύω και διαπιστώνω ότι κρατάω πολλά τυχαία gadget κουζίνας και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων που δεν χρησιμοποιώ ποτέ, αλλά μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον. Προσπαθώ αρκετά συχνά να κάνω κάποιες διορθωτικές κινήσεις και να πετάξω πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά αλλά και πάλι μετά από λίγο καιρό το πρόβλημα επανέρχεται στην επιφάνεια. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 8 πράγματα που πρέπει να πετάξετε αμέσως από την κουζίνα σας!
Παλιά μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά συνοδεύονται από ημερομηνίες λήξης, τις οποίες θα πρέπει να ελέγχετε μερικές φορές κάθε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τα καρυκεύματα που πασπαλίζετε στα φαγητά σας είναι εντάξει. Δεν μπορείτε να βρείτε ημερομηνία λήξης; Τσιμπήστε το βότανο ή το μπαχαρικό ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Αν δεν έχει πλέον διακριτικό άρωμα, έχει παρέλθει η ημερομηνία χρήσης του.
Πλαστικά τάπερ
Πολλές φορές τα ντουλάπια μας γεμίζουν με πλαστικά τάπερ, τα οποία δεν χρησιμοποιούμε και το μόνο που κάνουν είναι να να μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Τραβήξτε έξω όλα τα πλαστικά τάπερ σας, να ταιριάξετε τα καπάκια με τα δοχεία τους και να πετάξετε τα αταίριαστα. Στη συνέχεια, πετάξτε τα πλαστικά δοχεία με την ένδειξη 3, 6 ή 7, τα οποία είναι κατασκευασμένα από επικίνδυνα πλαστικά. Διατηρήστε τα κωδικοποιημένα με 1, 2, 4 ή 5, τα οποία είναι πιο ασφαλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τέλος, οργανώστε τα δοχεία κατά μέγεθος για να δείτε τι είναι τι. Αποθηκεύστε μόνο αυτά που χρειάζεστε και είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε.
Ποτήρια και κούπες
Πετάξτε τα ραγισμένα και λεκιασμένα ποτήρια και κούπες. Είναι αντιαισθητικά και επικίνδυνα. Οι ρωγμές μπορούν να οδηγήσουν σε πολλούς τραυματισμούς όπως ένα μικρό κόψιμο όταν δεν το περιμένεις. Πάρα πολλά αναμνηστικά ποτήρια ή κούπες με νόημα συνωστίζονται πολύ συχνά στα ράφια σας. Δωρίστε αυτά που είναι σε καλή κατάσταση ή επαναχρησιμοποιήστε τα όμορφα ποτήρια και κούπες ως βάζα, μολυβοθήκες και αξεσουάρ.
Κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά
Οργανώστε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες για να καθορίσετε τι πρέπει να πετάξετε και τι μπορεί να μείνει. Πετάξτε αντικολλητικές κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά με ξεφλουδισμένες ή γρατσουνισμένες επιφάνειες, καθώς δεν είναι πλέον ασφαλή στη χρήση τους. Στη συνέχεια, οργανώστε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια ανά μέγεθος και κρατήστε μόνο αυτά που χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση.
Μαχαιροπήρουνα
Ξεδιαλύνετε πολύ καλά τα συρτάρια που έχετε μέσα τα μαχαιροπήρουνά σας. Ξεφορτωθείτε τα αταίριαστα μαχαιροπήρουνα, τα μη χρησιμοποιημένα εργαλεία και τα μαχαίρια μικρότερης ποιότητας. Κρατώντας μόνο αυτά που χρειάζεστε, αυτά που χρησιμοποιείτε τακτικά και αυτά που χωράνε στο συρτάρι διασφαλίζουν ότι θα μπορείτε να βρείτε αυτό που θέλετε όταν το χρειάζεστε.
Καθαριστικά
Όλα τα καθαριστικά σας έχουν διάρκεια ζωής και μετά από κάποιο σημείο γίνονται άχρηστα για την απολύμανση ή τον καθαρισμό των πραγμάτων όπως θα έκαναν διαφορετικά. Καλύτερα να τα αντικαταστήσετε, εάν απαιτείται, για να επιτευχθεί ο σκοπός της χρήσης αυτών των καθαριστικών.
Αχρησιμοποίητα πιάτα
Μία στο τόσο καλό είναι να ανοίγετε το ντουλάπι της κουζίνας που έχετε τα πιάτα και να βλέπετε ποια από αυτά δεν χρησιμοποιείτε καθόλου ή είναι σε κακή κατάσταση. Μη διστάζετε να τα πετάξετε προκειμένου να υπάρχει χώρος στο ντουλάπι και ταυτόχρονα να μπορείτε να βρίσκετε ευκολότερα αυτά που θέλετε.
Ληγμένα τρόφιμα
Ρίξτε μια ματιά στο ντουλάπι σας και πετάξτε ληγμένα τρόφιμα. Φαίνεται ότι αυτό είναι πολύ απλό και προφανές, αλλά πολλοί άνθρωποι περιμένουν μέχρι να «έχουν χρόνο» για να κάνουν ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια τους, ενώ η αφαίρεση των ληγμένων προϊόντων θα κάνει τον χώρο αμέσως να φαίνεται και να λειτουργεί καλύτερα.
Δείτε και άλλες παρόμοιες πρακτικές στο tospitakimou.gr