«Κόκκινα» αγροτικά δάνεια: Μέχρι το τέλος του χρόνου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμισή τους

έχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 11/11 στο κανάλι της Βουλής. 

«Είναι μια ρύθμιση που θα έρθει μέχρι το τέλος του χρόνου στο ελληνικό Κοινοβούλιο  για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών. Είναι μια ρύθμιση που δεν αφορά μόνο το ΥΠΑΑΤ αλλά αφορά και στο υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα κλείσουμε παθογένειες με προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν. Υπάρχουν 21.000 αγρότες που είναι εγκλωβισμένοι στα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει επίσης ένας τεράστιος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι διετέλεσαν μέλη των διοικήσεων των αγροτικών συνεταιρισμών και έχουν δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σε μια συνολική συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Ειδικό Εκκαθαριστή και με τον «βασικό» τραπεζικό οργανισμό που είχε την ευθύνη για τα εν λόγω δάνεια, μιλάω δηλαδή για την Τράπεζα Πειραιώς, καταφέρνουμε να φέρουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει πολλές και μεγάλες ευελιξίες σε σχέση με τη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων». 

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στα 4 επόμενα βήματα που σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ σε ό,τι αφορά στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο κ. Τσιάρας τα προσδιόρισε ως εξής: 

  • Στην επιστροφή κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά με νόμο. Ενώ θύμισε, ότι την επιστροφή του ΕΦΚ είχε καταργήσει το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ και στην προηγούμενη τριετία η ΝΔ επέστρεφε το 50%.
  • Στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων όπως προαναφέρθηκε. Αφορά 21.000 αγρότες και πολλούς ακόμη, οι οποίοι μετείχαν στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών . Στόχος είπε, είναι να έλθει η σχετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους. Θα προβλέπεται «κούρεμα» και αναχρηματοδότηση των δανείων, ώστε να πάρουν μια ανάσα οι αγρότες που τα χρωστούν.
  • Ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μέσα από ένα πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η αύξησή τους κατά 50%. Το πρόγραμμα, στο οποίο έχει γίνει προδημοσίευση, προβλέπει ενίσχυση κατά 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% τραπεζικό δανεισμό και μόνο 15% ίδια κεφάλαια. «Θα δούμε ότι σιγά – σιγά η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μια δυναμική και εντελώς διαφορετικά δεδομένα», είπε.
  • Ενεργοποίηση των αδρανών γαιών. Όπως είπε ο κ. Τσιάρας μελετάται η απόδοση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ που παραμένουν αδρανείς, σε ακτήμονες και σε όσους επιδείξουν ενδιαφέρον, με στόχο να προσελκύσουν νέους στο επάγγελμα, αλλά και να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 

Πηγή: ypaithros.gr