Καθώς μεγαλώνουμε, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο μία τρυφερή συναισθηματική σχέση με διάρκεια και σταθερότητα. Αυτό είναι φυσικό. Η ζωή είναι πολύ πιο όμορφη όταν έχουμε έναν καλό σύντροφο.
Όμως πολλές φορές, ιδιαίτερα στην αρχή μίας γνωριμίας, προσπαθώντας να ταιριάξουμε με τον άλλον, κάνουμε μερικά σοβαρά λάθη.
- Για παράδειγμα, δεν μιλάμε όταν κάτι μας ενοχλεί, προτιμώντας να βράζουμε στο ζουμί μας.
- Λέμε «και βέβαια το θέλω!» όταν ο άντρας προτείνει κάτι που στην πραγματικότητα δεν μας ενθουσιάζει καθόλου.
- Προσποιούμαστε ότι δεν μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν παίρνουμε τον χρόνο ή την στοργή που θα θέλαμε από αυτόν.
Τι συμβαίνει όταν δεν μιλάμε
Πιστεύουμε ότι έτσι θα επιταχύνουμε τη διαδικασία της σύνδεσής μας και θα βοηθήσουμε τη σχέση να εξελιχθεί ομαλά. Δυστυχώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Γιατί; Διότι ο άντρας δεν μαθαίνει ποτέ ποιες στ’ αλήθεια είμαστε. Κάθε φορά που κρύβουμε τη δυσαρέσκειά μας, είναι σα να απωθούμε ένα κομμάτι του εαυτού μας.
Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε τον σύντροφό μας να μας γνωρίσει και να μας καταλάβει. Όσο έξυπνος κι αν είναι ένας άντρας δεν θα μπορέσει ποτέ να δει και να νιώσει τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει, που μας κάνει να είμαστε εμείς.
Επιπλέον, όσο περισσότερο συνεχίζουμε να αγνοούμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας, τόσο περισσότερη μνησικακία μαζεύουμε εναντίον του.
Και τότε υποσυνείδητα αρχίζουμε να γινόμαστε απόμακρες συναισθηματικά, ακόμα κι αν η συμπεριφορά μας παραμένει δήθεν φιλική και ανέμελη. Ο άντρας το αντιλαμβάνεται σε ένα βαθύτερο επίπεδο και με τη σειρά του απομακρύνεται κι αυτός.
Κι έτσι, μία ιστορία που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, λήγει άδοξα πριν αρχίσει καλά-καλά.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;
Μην τον κατηγορείτε!
Όταν έχουμε καταπιεί τον θυμό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταλήγουμε να ξεσπάμε μια και καλή. Τα καταπιεσμένα μας συναισθήματα εκρήγνυνται και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Φωνές, υστερία, ξέσπασμα και κατηγόριες εναντίον του.
«Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό;» «Δεν με σκέφτεσαι καθόλου;»
Σε αυτή την επίθεση, ο άντρας θα αισθανθεί κατηγορούμενος και ανεπαρκής. Η φυσική του αντίδραση είναι να αντεπιτεθεί ή να κλειστεί στον εαυτό του.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα απομακρυνθεί από τη γυναίκα και θα νιώσει δυσάρεστα.
Στο κάτω-κάτω η μεγαλύτερη επιθυμία ενός άντρα είναι να βλέπει ευχαριστημένη τη σύντροφό του. Όταν αυτό δεν συμβαίνει νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του.
Υπάρχει καλύτερος τρόπος.
Πείτε τη μαγική λέξη
Ποια είναι η λέξη που θα αποφορτίσει την κατάσταση, θα σας επιτρέψει να εκφράσετε αυτό που αισθάνεστε, χωρίς να καταλήξετε σε καυγά ή ρήξη;
Είναι απλό.
Χρησιμοποιείστε το ρήμα «νιώθω».
Αντί να πείτε: «Είσαι αναίσθητος! Πώς μπορείς μετά από ένα υπέροχο βράδυ που περάσαμε μαζί να εξαφανίζεσαι όλο το σαββατοκύριακο;»
Είναι καλύτερα να πείτε: «Νιώθω απογοητευμένη όταν απομακρυνόμαστε».
Και προσθέστε τη μαγική φράση: «Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να ξέρω;»
Προσέξτε ότι δεν αναφέρατε καν τη λέξη «εσύ». Δεν πρόκειται για το τι κάνει ή δεν κάνει εκείνος, αλλά για το πώς νιώθετε εσείς. Δεν τον κατηγορείτε, δεν παραπονιέστε, απλά εκφράζετε τα συναισθήματά σας.
Με την παραπάνω ερώτηση αμέσως μετατοπίζετε τη συζήτηση από το να τον κατηγορείτε στο να αναζητήσετε τι δεν πάει καλά γενικά.
Βλέπετε τη διαφορά;
Όταν εκφράζετε το πώς νιώθετε για μία κατάσταση και του δίνετε την ευκαιρία να την βελτιώσει, ανοίγετε δρόμο για έναν ανοιχτό διάλογο που θα καταλήξει είτε στο να καταλάβετε ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές ανάμεσά σας, ή στο να σας φέρει ακόμα πιο κοντά τον έναν στον άλλον.
Οι άντρες χρειάζονται το συναίσθημα. Όντας πιο λογικοί, λειτουργούν κυρίως με το «σκέφτομαι» και τους λείπει το «νιώθω». Γι’ αυτό έλκονται από τις γυναίκες που εκφράζονται συναισθηματικά. Είναι κάτι που τους συμπληρώνει ψυχικά.
Πώς θα βαθύνετε τη σχέση σας
Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν κρατάτε κλειστό το στόμα σας κάθε φορά που νιώθετε ότι πνίγεστε. Ούτε όμως μπορείτε να κάνετε τον άντρα να σας ακούσει με προσοχή, αν δεν χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες λέξεις και την σωστή… γραμματική.
Σωστή γραμματική σημαίνει να χρησιμοποιείτε το «εγώ νιώθω» αντί για το «εσύ έκανες/είπες/είσαι/συμπεριφέρεσαι….»
Το να ξέρετε τι να πείτε και πώς να το πείτε, μπορεί να αλλάξει εντυπωσιακά την ερωτική σας ζωή.
Μπορεί επίσης να βελτιώσει θεαματικά και όλες τις σχέσεις σας, φιλικές, συγγενικές, κοινωνικές ή συνεργατικές.
Συνδυάζοντας τις σωστές λέξεις με την ανάλογη γλώσσα του σώματος, θα γεμίσετε αυτοπεποίθηση. Θα αισθανθείτε μία τεράστια αλλαγή στη δόνησή σας που θα σας κάνει ακαταμάχητα ελκυστική για το άλλο φύλο.
Θα περιβάλλεστε από μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα και θα εκπέμπετε σε έναν καινούργιο κραδασμό που θα φέρει θαύματα στη ζωή σας.
Όπως είπε και ο Αντρέ Μπρετόν:
“Μια λέξη κι όλα σώζονται. Μια λέξη κι όλα χάνονται”.
Όπως είπε και ο Αντρέ Μπρετόν:
“Μια λέξη κι όλα σώζονται. Μια λέξη κι όλα χάνονται”.
Θέλετε να δοκιμάσετε στην πράξη τη δύναμη των λέξεων; Θέλετε να μάθετε τι να πείτε και πώς να το πείτε για να απολαμβάνετε αρμονικές σχέσεις χωρίς συγκρούσεις και αδιέξοδα;
Επικοινωνήστε με το evridiki.kovani@gmail.com ή στο 6977988776.