Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στην 2η συνάντηση των εταίρων του έργου DAPHNE

Βαγγ. Αποστόλου: Με τη χρήση των ΑΠΕ κάνουμε τον τομέα της υγείας πιο βιώσιμο  

Η 2η συνάντηση της Κοινοπραξίας του προγράμματος Daphne του Interreg Europe, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι εταίρος, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη του Μάλμο στην Σουηδία, υπό τη φιλοξενία του Ινστιτούτου ΤΕΜ του Πανεπιστημίου Lund, το οποίο έχει το ρόλο του Συμβουλευτικού Εταίρου.

Εκπρόσωποι των Εταίρων από 9 χώρες ( Ιταλία, Σουηδία, Ρουμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ουκρανία και Σερβία)  συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στο πλαίσιο του έργου, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών για την απανθρακοποίηση του τομέα της υγείας, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία ικανά να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάδοση στον τομέα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας έγινε παρουσίαση του «Nordic Know-How» μιας σειράς αναφορών που δημιουργήθηκε από το Nordic Center for Sustainable Healthcare (NCSH), η οποία παρέχει μια επισκόπηση καλών παραδειγμάτων και βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης στις Σκανδιναβικές χώρες. Το NCSH είναι ένα διατομεακό δίκτυο, που ενισχύει τη βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη στην παγκόσμια αρένα, με τον σκανδιναβικό τρόπο, το οποίο ιδρύθηκε και διευθύνεται από το Ινστιτούτο TEM. Στη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η μεθοδολογία του έργου καθώς και τα επόμενα στάδια του. Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πολλά πολύτιμα δεδομένα από τους εταίρους, με στόχο τη ανταλλαγή εμπειριών και μαθημάτων και τον εντοπισμό προτεραιοτήτων.  Επόμενος στόχος είναι να οικοδομηθεί από κοινού μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των εντοπισμένων πιθανών προκλήσεων και να καθοριστούν προτεραιότητες, με συγκεκριμένα σχέδια δράσης για το επόμενο στάδιο του έργου. Κάθε εταίρος παρουσίασε τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν (για παράδειγμα, συλλογή δεδομένων, συναντήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη -σχεδιασμός και υλοποίηση- και μάθηση) και τις μελλοντικές προκλήσεις που προβλέπονται στην υλοποίηση του επόμενου σταδίου του έργου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως ο μόνος συμμετέχων φορέας από την Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου με ενδιαφερόμενους φορείς καθώς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, από την κ. Αγγελική Βενέτη, Συντονίστρια του έργου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων και την κ. Μαρία Καραγκεντσίδου, Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Διαχείρισης Συστημάτων, Δ/νση Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Περιφέρειας Θεσσαλίας

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στο Brunnshög, ένα πρόσφατα αναπτυγμένο τμήμα της Πανεπιστημιακής πόλης του Lund, όπου έγινε περιήγηση στο δίκτυο Ecto, ένα σύστημα τηλεθέρμανσης 5ης γενιάς, το μέσο θέρμανσης και ψύξης στην περιοχή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος Daphne ανέρχεται σε 1.651.702€,  η διάρκεια υλοποίησης του είναι 51 μήνες και στο εταιρικό σχήμα εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλία η οποία συμμετέχει με προϋπολογισμό 141.224€ συμμετέχουν επίσης: η Ενεργειακή Κοινοπραξία της Τοσκάνης, ως επικεφαλής εταίρος, από την Ιταλία, η TEM του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας ως συμβουλευτικός εταίρος, η Βορειοανατολική Περιφερειακή Αναπτυξιακή Υπηρεσία  της Ρουμανίας, ο Δήμος Elk, από την Πολωνία, η ένωση Δήμων του Πολωνικού Δικτύου «Energie Cités», το Εθνικό Κύτταρο Περιβάλλοντος και Υγείας του Βελγίου και η Εκτελεστική Υπηρεσία Υγείας της Ιρλανδίας, Εκτελεστική Επιτροπή του του Δημοτικού Συμβουλίου του Ivano-Frankivsk της Ουκρανίας, και η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Kragujevac της Σερβίας. Επιπλέον, ως συνδεδεμένος εταίρος συμμετέχει η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Τοσκάνης.

Βαγγ. Αποστόλου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα Daphne που έχει σαν σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών για την απανθρακοποίηση του τομέα της υγείας, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, αναφέρει: Ο τομέας της υγείας έχει διπλό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Από τη μία, καλούμαστε να παρέχουμε ποιοτική φροντίδα στους πολίτες αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες της υγείας, από την άλλη, οφείλουμε να συμβάλουμε άμεσα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να κάνουμε τον τομέα της υγείας πιο βιώσιμο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τα νοσοκομεία, τα ιατρικά κέντρα και οι υπηρεσίες υγείας είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας, παράγοντας ένα σημαντικό ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την τόσο μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, είναι, λοιπόν, καθήκον μας να δράσουμε άμεσα, υιοθετώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, προωθώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων μας, καθώς και τη χρήση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εργάζεται συστηματικά και στοχευμένα προς αυτή την κατεύθυνση».