Επιστολή – πρόταση της Τοπικής Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας προς τον πρόεδρο και την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος ώστε να ληφθεί υπόψη στις προτάσεις του Ο.Ε.Ε. προς το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας Ηλίας Κοτσιμπογεώργος επισημαίνονται τα εξής:
«Με αφορμή το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος, σας υποβάλλουμε την ακόλουθη πρόταση:
Προτείνουμε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα να αρχίζει την 1η Μαρτίου και να ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου κάθε έτους. Είναι επιτακτική η ανάγκη το σύστημα Taxis να είναι 100% λειτουργικό προκειμένου να υποβληθούν όλα τα ηλεκτρονικά έντυπα που αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και να έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες οδηγίες από την ΑΑΔΕ και οι σχετικές αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση μη λειτουργικότητας του Taxis, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα πρέπει να παρατείνεται αυτόματα, με ημερομηνία έναρξης την ημέρα που θα γίνει δυνατή η υποβολή μιας δήλωσης από φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Σημειώνουμε ότι ο μήνας Αύγουστος δεν θα προσμετράται στο διάστημα υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των δηλωτικών υποχρεώσεων που βαρύνουν τα λογιστικά γραφεία, ειδικά κατά τον μήνα Ιούλιο, όπου συχνά παρατηρούνται αυξημένες απαιτήσεις.
Αναφορικά με την έκπτωση του 4%, προτείνουμε να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής δηλώσεων, εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω οργανωμένου λογιστικού γραφείου που έχει αδειοδοτηθεί από τον αρμόδιο φορέα μας.
Εξαιρετικά να συμπεριληφθεί και να δοθεί ως φορολογικό κίνητρο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και η έκπτωση του 4% αλλά και η προθεσμία έκπτωσης αυτής, στα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες. Επιπρόσθετα να προβλέπεται μείωση της προκαταβολής του φόρου για τα νομικά πρόσωπα στο 55% του φόρου εισοδήματος όπως ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και να περιοριστεί στο 30% για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις στα πλαίσια βελτιστοποίησης της ρευστότητάς τους.
Αυτή η πρόταση μπορεί να προσφέρει πληθώρα ωφελημάτων, συμπεριλαμβανομένων:
- Συνεχής Ενθάρρυνση: Η διατήρηση της έκπτωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της υποβολής θα ενθαρρύνει περισσότερους φορολογούμενους να επιλέξουν πιστοποιημένα λογιστικά γραφεία, ενισχύοντας τη συμμόρφωση και τη διαφάνεια.
- Μείωση Λαθών: Η υποβολή δηλώσεων από εξειδικευμένους λογιστές θα περιορίσει τον κίνδυνο λαθών και προβλημάτων με τις φορολογικές αρχές, προσφέροντας επιπλέον όφελος και για την ΑΑΔΕ.
- Στήριξη της Πληροφορικής Υποδομής: Η πρόταση προάγει τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και λογισμικών στα λογιστικά γραφεία, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα.
- Επιβράβευση της Συμμόρφωσης: Η έκπτωση θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους φορολογούμενους να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες, προάγοντας τη διαφάνεια και τη σωστή φορολογική συμπεριφορά.
- Διαφάνεια και Αξιοπιστία: Η συνεργασία με οργανωμένα λογιστικά γραφεία προσφέρει έναν επιπλέον μηχανισμό ελέγχου, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων.
Ελπίζουμε η πρότασή μας να εξεταστεί θετικά και να συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων».