Συχνά, ο κόσμος μπερδεύει τα κρεμμυδάκια, το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αν και η γεύση τους παρουσιάζει ομοιότητες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που αξίζει να γνωρίζουμε.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια;
Αν και συχνά θεωρούνται διαφορετικά, τα κρεμμυδάκια και τα πράσινα κρεμμύδια είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος τύπος κρεμμυδιού.
Οι ονομασίες χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, ανάλογα με την περιοχή. Το λαχανικό ανήκει στο γένος Allium, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα πράσα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Η ονομασία του είδους κρεμμυδάκι/πράσινο κρεμμύδι είναι Allium fistulosum.
Όσον αφορά τη γεύση, το λευκό μέρος των κρεμμυδιών έχει πιο έντονη γεύση- το πράσινο μέρος είναι πιο ήπιο. Τα κρεμμυδάκια είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες συνταγές από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια σάλτσα ντιπ για γαρίδες και ζυμαρικά ή να τα χρησιμοποιήσετε ως κύριο συστατικό σε ένα πιάτο με γαρίδες και ζυμαρικά.
Τι είναι το σχοινόπρασο;
Το σχοινόπρασο, αν και μοιάζει με το κρεμμυδάκι, είναι στην πραγματικότητα ένα βότανο, όπως ο άνηθος ή ο μαϊντανός. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμυδάκι, αλλά είναι διαφορετικό είδος (Allium schoenoprasum).
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, υπάρχουν διάφορα είδη σχοινόπρασου, όπως το κοινό και το σιβηρικό, με πιο γνωστό το κοινό. Όλα έχουν μια ήπια γεύση κρεμμυδιού, ενώ υπάρχει και ένα είδος με γεύση σκόρδου!
Επιπλέον, το σχοινόπρασο είναι πιο μικρό σε μέγεθος από το κρεμμυδάκι και έχει εντελώς πράσινο χρώμα.
Το σχοινόπρασο προσθέτει μια διακριτική γεύση κρεμμυδιού σε πιάτα όπως αυγά, σούπες και σάλτσες. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, η συνταγή μιλφέιγ σολομού από το Institute of Culinary Education είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Για να διατηρήσετε το σχοινόπρασο και το κρεμμυδάκι φρέσκα, φυλάξτε τα στο ψυγείο σε αεροστεγή σακούλα, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα. Ιδανικά, τοποθετήστε τα στο συρτάρι λαχανικών, όπου θα διατηρηθούν για 1-2 εβδομάδες.