Ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας σε εκδήλωση για τη σύγχρονη οικογένεια και τη γονεϊκότητα στη Λάρισα
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας για την κοινωνική διάσταση του δημογραφικού ζητήματος στη Θεσσαλία και στη χώρα γενικότερα, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα: «Η σύγχρονη οικογένεια και η γονεϊκότητα, υπό το πρίσμα των επιτευγμάτων της Aναπαραγωγικής Iατρικής – Κοινωνική Διάσταση – Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου».
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιστημονική Οργάνωση Κοινωνικής Παρέμβασης «Alma Libre – Ελεύθερη Ψυχή», και η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, με την υποστήριξη της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου και συμμετείχαν πολλοί επιστήμονες, καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με διά ζώσης ομιλίες αλλά και διαδικτυακές τοποθετήσεις, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ένα ευρύ φάσμα απόψεων και ακαδημαϊκών θέσεων.
Ο κ. Κουρέτας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το δημογραφικό
είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό απ’ όλη την κοινωνία της Θεσσαλίας και της χώρας, αλλά από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το δημογραφικό φαίνεται πως αποτελεί μια μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της Θεσσαλίας. Ενώ μέχρι την προηγούμενη δεκαετία, η Θεσσαλία τα πήγαινε σχετικά καλά, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποκτήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι συνδυασμός δύο παραγόντων. Φεύγουν οι νέοι και ταυτόχρονα οι γεννήσεις είναι λίγες. Θα μπορούσαν κάποιες πολιτικές πρακτικές, κυρίως κεντρικές αλλά και περιφερειακές να βοηθήσουν. Γενικά, πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει βελτίωση».
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την δημογραφική ταυτότητα της Θεσσαλίας, συνοψίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της, αλλά και τις προκλήσεις που τίθενται, ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει πως η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και οι αντίστοιχοι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να τις αντιμετωπίσουν. Αναφέρθηκε ακόμη και στην ανισοκατανομή του πληθυσμού και στην υπερσυγκέντρωσή του σε μεγάλες πόλεις, αστικά κέντρα και κυρίως σε πεδινές περιοχές, έν’ αντιθέση με μικρότερες πόλεις, χωριά, ημιορεινές και ορεινές περιοχές.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουρέτας αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την εκδήλωση και να φέρουν στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα, ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια προτίθεται ν’ αγωνιστεί για την επίλυση του δημογραφικού, μέσα από στοχευμένες πολιτικές, έχοντας όμως συμμάχους στην προσπάθεια αυτή την Πολιτεία, την επιστημονική κοινότητα και όλους τους φορείς: «Οι έχοντες την ευθύνη σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων σε πλήθος πεδίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο οφείλουν αφενός μεν να θεωρήσουν ως δεδομένες κάποιες μη αναστρέψιμες τις αμέσως επόμενες δεκαετίες τάσεις, να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις τους και να τις λάβουν υπόψη. Οφείλουν όμως να λάβουν από τώρα και μέτρα τα όποια, εκτός των άλλων, θα στοχεύουν τόσο στην επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού όσο και στην προοδευτική αναστροφή κάποιων βασικών τάσεων που επηρεάζουν καθοριστικά, εκτός από το πλήθος και την κατά ηλικία δομή του πληθυσμού και την κατανομή του στον χώρο».