Aνεξάρτητα από το πόσο νόστιμο και υγιεινό είναι το φρεσκοπαρασκευασμένο γεύμα σας, μπορεί να χάσει τα οφέλη του για την υγεία και ακόμη και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση εάν το ξαναζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων.
Σέλερι
Το σέλερι είναι εξαιρετικό συστατικό για σούπα αλλά μόνο μέχρι τη στιγμή που μπει σε φούρνο μικροκυμάτων. Περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε τοξικά νιτρώδη και καρκινογόνες νιτροζαμίνες μετά το ζέσταμα.
Δοκιμάστε να μαγειρέψετε σούπα με κρέμα σέλινου – θα είναι νόστιμη ακόμα και όταν είναι κρύα.
Αυγά
Πραγματικά αμφιβάλλουμε αν ξαναζεσταίνετε τα τηγανητά αυγά ή την ομελέτα σας, αλλά θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε ούτως ή άλλως: μετά το ζέσταμα, τα αυγά γίνονται τοξικά.
Είναι καλύτερα να τα προσθέσετε στο σάντουιτς ή τη σαλάτα σας καθώς δεν θα χρειαστεί να τα ξαναζεστάνετε ή να τα πετάξετε.
Σπανάκι
Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή λατρεύουν το σπανάκι επειδή περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Όμως, είναι γεμάτο νιτρικά άλατα που γίνονται νιτρώδη και νιτροζαμίνες μετά το ζέσταμα σε φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέστε σπανάκι σε smoothies, σάντουιτς ή σαλάτες και απολαύστε τα μέγιστα οφέλη του.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι πολύ δύσκολα: παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα, δεν χωνεύονται καλά τις περισσότερες φορές. Και αν ξαναζεστάνετε το ριζότο μανιταριών που σας έχει απομείνει, το πρόβλημα θα γίνει ακόμα χειρότερο: η πρωτεϊνική σύνθεση των μανιταριών αλλάζει και αυτό προκαλεί στομαχόπονο και φούσκωμα στο στομάχι.
Εάν δεν θέλετε να πετάξετε το πιάτο με τα μανιτάρια που σας έχουν απομείνει, βάλτε το στο ψυγείο και φάτε το την επόμενη μέρα αφού το ξαναζεστάνετε σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη 70°C. Αλλά η καλύτερη χρήση για τα μανιτάρια που έχουν απομείνει είναι να φτιάξετε μια σάλτσα ζυμαρικών με αυτά ή να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα.
Πατάτες
Εντελώς απροσδόκητα, οι πατάτες είναι επίσης στη μαύρη λίστα. Οι ξαναζεσταμένες πατάτες χάνουν τη γεύση και τα οφέλη για την υγεία τους και μπορούν ακόμη και να γίνουν αιτία αλλαντίασης εάν φυλάσσονται σε αλουμινόχαρτο σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι καλύτερα να φάτε αμέσως πουρέ και τηγανιτές πατάτες. Αν σας περισσεύουν βραστές πατάτες, θα πρέπει να τις προσθέσετε σε σαλάτα.
Κοτόπουλο
Όταν ξαναζεσταίνετε πιάτα με κοτόπουλο, η σύνθεση πρωτεΐνης αλλάζει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την πέψη. Επομένως, είναι καλύτερα να προσθέσετε το κοτόπουλο που έχει απομείνει σε μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς.
Παντζάρια
Το παντζάρι εξακολουθεί να έχει τα οφέλη του για την υγεία ακόμα και σε μια σούπα. Αλλά δεν συνιστάται να το ξαναζεστάνετε, καθώς τα παντζάρια είναι επίσης γεμάτα νιτρικά άλατα. Το φρέσκο παντζάρι είναι το πιο υγιεινό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε smoothie ή σαλάτα.
Ρύζι
Το ρύζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, αλλά περιέχει επίσης σπόρια βακτηρίων που επιβιώνουν ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Εάν το ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου μετά την παρασκευή του, τα βακτήρια θα πολλαπλασιαστούν και αυτό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Το ξαναζέσταμα δεν λύνει το πρόβλημα, επομένως είναι καλύτερα να φάτε το ρύζι αμέσως ή να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε μια ώρα από το μαγείρεμα και να το κρατήσετε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα.
Πηγή: toftiaxa.gr