Υπάρχει κάποιο λάθος με την θέρμανση το χειμώνα που θα πρέπει να το αποφύγουμε όλοι όταν ανάβουμε τα καλοριφέρ για να γλιτώσουμε χρήματα από την τσέπη μας; Κι όμως υπάρχει!
Με τα κρύα να είναι προ των πυλών, η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ιδίως από τη στιγμή που σιγά-σιγά η λειτουργία του καλοριφέρ θα αρχίσει να γίνεται απαραίτητη.
Τι ρόλο παίζει η εξαέρωση στα καλοριφέρ και ποιο είναι το λάθος
Πρόσφατα μιλήσαμε για το πώς θα κάνουμε βήμα-βήμα εξαέρωση του καλοριφέρ μας, ώστε να αυξήσουμε την αποδοτικότητά του, καθώς και για το σωστό τρόπο καθαρισμού του καλοριφέρ μας, προκειμένου να πετύχουμε οικονομία στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Αυτό που ίσως δεν ξέρατε, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει μία πολύ κοινή συνήθεια, που προκαλεί αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου και μειώνει την αποδοτικότητα της θέρμανσης.
Το λάθος που κάνουμε όλοι με το καλοριφέρ
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ μας ως τρόπον τινά… στεγνωτήριο, σκεπτόμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε τα χρήματα που ξοδεύουμε για τη θέρμανση ακόμα καλύτερα.
Εντούτοις, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της εταιρίας «Plumb Nation», στην πραγματικότητα η ιδέα αυτή κάθε άλλο παρά εξοικονόμηση καυσίμου επιτυγχάνεται, αφού τα ρούχα που τοποθετούμε στην κορυφή του καλοριφέρ παρεμποδίζουν τη ζέστη από το να κυκλοφορήσει στο χώρο.
«Προτείνουμε να σταματήσετε να κρεμάτε τα ρούχα σας στο καλοριφέρ για να στεγνώσουν, επειδή τα ρούχα αυτά μπλοκάρουν την κυκλοφορία της ζέστης και έτσι το μπόιλερ χρειάζεται να δουλεύει περισσότερο -καίγοντας έτσι περισσότερο καύσιμο και αυξάνοντας το κόστος», αναφέρουν οι ειδικοί του Plumb Nation.
Παράλληλα, όπως εξηγεί και σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Express», «η αύξηση της υγρασίας του αέρα μπορεί να προκαλέσει υγροποίηση της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα υγρασίας ή ακόμα και μούχλας».
«Στην πραγματικότητα, τα μοντέρνα σπίτια είναι πιο επιρρεπή στην υγροποίηση, επειδή έχουν καλύτερη μόνωση. Η μόνωση μπορεί να κρατάει τη ζέστη μέσα, αλλά ‘παγιδεύει’ και τον αέρα, ο οποίος δεν κυκλοφορεί εξίσου καλά με τα παλαιότερα σπίτια», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Express.
«Έτσι, ποσότητες υγρασίας μπορεί να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Παράλληλα, είναι πιθανό να σχηματιστεί ακόμα και μούχλα, η οποία ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι τα αναπνευστικά προβλήματα. Τέλος, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα στη μπογιά των τοίχων», καταλήγουν οι ειδικοί.
Αυτά ήταν λοιπόν τα λάθη που κάνουμε όλοι μας με τα καλοριφέρ με αποτέλεσμα να βλέπουμε το πορτοφόλι μας να αδειάζει.
Πηγή: ipliroforia.gr