Σημαντικά ευρήματα αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Σκοτούσσας

Σημαντικά ευρήματα αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Σκοτούσσας, στον Δήμο Φαρσάλων, όπου για δέκατη χρονιά εκπονείται ένα φιλόδοξο ανασκαφικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Πανεπιστημίου της Messina της Ιταλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και  του Δήμου Φαρσάλων.

Ο Δήμος Φαρσάλων αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας της επαρχίας Φαρσάλων, συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας αναλαμβάνει την φιλοξενία  των Ιταλών αρχαιολόγων φοιτητών και καθηγητών. Για το σκοπό αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος ανακαίνισε τα σχολεία  και το παλιό κοινοτικό κατάστημα της Σκοτούσσας ώστε να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες διαμονής της επιστημονικής αποστολής.

Ήδη, η Ελληνο-Ιταλική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Σκοτούσσας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – Πανεπιστήμιο της Messina) έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών δεσπόζει ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο με λατρευτικό χαρακτήρα των ελληνιστικών χρόνων, το οποίο έχει αποκαλυφθεί σε σημαντική έκταση, στο πλάτωμα πλησίον της κύριας ανατολικής πύλης του τείχους της αρχαίας πόλης. Επίσης ήλθαν στο φως πολλά και σημαντικά κινητά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η Σκοτούσσα ήταν μία από τις πιο σημαντικότερες πόλεις της Θεσσαλίας, κυρίως της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας, (5ος έως 2ος αιώνας π.Χ.) σύμφωνα με την διευθύντρια της ανασκαφής την αρχαιολόγο της εφορείας Λάρισας κ. Σοφία Καραπάνου.

Τα ευρήματα  θα εμπλουτίσουν τη συλλογή εκθεμάτων της αφιερωμένης στη Σκοτούσσα αίθουσας της Νέας Αρχαιολογικής Συλλογής Φαρσάλων, ενώ σχεδόν έτοιμος προς έκδοση είναι και ο Αρχαιολογικός Οδηγός της Σκοτούσσας, ο οποίος θα εκδοθεί στις αρχές του επόμενου έτους, με δαπάνη του Δήμου Φαρσάλων. Στον υπό έκδοση αρχαιολογικό, δίγλωσσο, οδηγό θα παρουσιάζεται η γνωστή από τις αρχαίες πηγές ιστορία της πόλης και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα (η τοπογραφία της αρχαίας πόλης, οι φάσεις κατοίκησης, τα ορατά λείψανα του αρχαίου τείχους, το μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα που έχει αποκαλυφθεί στη θέση «Πόρτες» και τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα των ανασκαφών).